PAO TURSKI "ŠEF" KRIPTOVALUTA: Faruk Fatih Ozer osuđen na "nemoguću" kaznu zatvora - 11.196 godina (FOTO)

Novosti Onlajn

08. 09. 2023. u 18:55

TURSKI šef kriptovaluta, Faruk Fatih Ozer (29) i njegovi brat i sestra osuđeni su na po 11.196 godina zatvora zbog prevare investitora vredne nekoliko miliona dolara i organizovani kriminal.

ПАО ТУРСКИ ШЕФ КРИПТОВАЛУТА: Фарук Фатих Озер осуђен на немогућу казну затвора - 11.196 година (ФОТО)

Foto: Printskrin/Tviter/@Crypto_TownHall

Faruk Fatih Ozer pobegao je u Albaniju 2021. godine sa imovinom investitora nakon što je njegova razmena u kompaniji, koju je osnovao za razmenu kriptovaluta, "Todeks" iznenada propala. On je u junu izručen Turskoj i proglašen krivim za pranje novca, prevaru i organizovani kriminal.

"Ne bih se ponašao tako amaterski"

Ozer je pred sudom rekao da se "ne bi ponašao tako amaterski" da je njegova namera bila zločinačka, preneli su državni mediji.

- Dovoljno sam pametan da vodim bilo koju instituciju na Zemlji. To se vidi i u ovoj kompaniji koju sam osnovao sa 22 godine - rekao je Ozer na suđenju.

Kratko suđenje u Istanbulu proglasilo je krivim i njegovu sestru Serap i brata Guvena po istim optužbama. Takve vanredne zatvorske kazne uobičajene su u Turskoj od ukidanja smrtne kazne 2004. godine kako bi se pomoglo nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji.

Tražili kaznu od 40.000 godina

Tužioci su tražili da Ozer bude osuđen na 40.562 godine zatvora, preneo je "AFP".

Turci su počeli da koriste kriptovalute kao odbranu od dubokog pada vrednosti lire koji je počeo pre više od dve godine. Kompanija "Todeks", osnovana 2017. godine, bila je jedna od najvećih berzi virtuelnih valuta u zemlji.

Ozer je stekao nacionalnu slavu kao finansijski veštak, prilikom čega je stekao poverenje i prijateljstvo sa istaknutim provladinim ličnostima.

Međutim, platforma je iznenada implodirala u aprilu 2021. godine, prilikom čega je nestala imovina investitora, a Ozer se sakrio. On je uhapšen prošle godine u Albaniji po međunarodnoj poternici Interpola i izručen posle dugog pravnog procesa.

Pobegao sa imovinom vrednom 2 milijarde dolara

Turski mediji su ranije izvestili da je Ozer pobegao sa imovinom vrednom 2 milijarde dolara.

Optužnica tužioca, međutim, procenjuje ukupne gubitke za investitore "Todeksa" na oko 43 miliona dolara u vreme pada berze. Isti iznos sada vredi oko 13 miliona dolara zbog velike inflacije i kolapsa lire na međunarodnim tržištima.

Nije prva "nemoguća" kazna

Adnan Oktar, propovednik TV kulta, osuđen je 2022. godine na 8.658 godina zatvora zbog prevare i seksualnih zločina. Deset njegovih sledbenika dobilo je istu kaznu.

BONUS VIDEO: BRZA I EFIKASNA AKCIJA POLICIJE - Uhapšeni osumnjičeni za dvostruko ubistvo mladića u Futogu

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)