AMERIKANCI ZBOG ZDRAVLJA U DUŽNIČKOM ROPSTVU: Oko 100 miliona državljana SAD nema dovoljno novca da isplate medicinske dugove bolnicama

A. V. V.

09. 09. 2023. u 07:00

NEMOGUĆNOST da otplate dugove od medicinske nege sa kojom se suočava oko 100 miliona Amerikanaca nateralo je političare da se ozbiljnije pozabave ovim problemom. Akcija da se građanima olakšaju visoka potraživanja da ne bi zapali u dužničko ropstvo počelo je da sprovodi više od 10 američkih država. Iako je broj Amerikanaca koji nemaju zdravstveno osiguranje na istorijskom minimumu, i dalje veliki broj njih nema "knjižicu" zbog čega su prinuđeni da se sami snalaze sa paprenim dugovanjima.

АМЕРИКАНЦИ ЗБОГ ЗДРАВЉА У ДУЖНИЧКОМ РОПСТВУ:  Око 100 милиона држављана САД нема довољно новца да исплате медицинске дугове болницама

Foto: Profimedia

Razlog za povećanje broja dužnika analitičari vide i u porastu zdravstvenih i troškova svakodnevnog života usled visoke inflacije. Osim toga, mnoge bolnice angažuju advokate za naplatu dugova od bivših pacijenata, dok mnogi od njih nemaju novca da angažuju svog branioca koji će ih zastupati u ovim slučajevima.

Američka savezna država Kolorado je u junu postala prva država koja je donela zakon kojim se agencijama za izveštavanje potrošača zabranjuje da uključuju medicinski dug u kreditne izveštaje, piše "Politiko". Zakon, takođe, zahteva od uterivača dugova da obaveste građane da zdravstveni dug neće biti uključen u njihov kreditni izveštaj. Njujorški zakonodavci su ovog proleća velikom većinom usvojili sličan zakon.

Državni predstavnik Pensilvanije Arvind Venkat, demokrata i lekar, sponzorisao je zakon koji bi omogućio da se državna sredstva koriste za kupovinu i praštanje medicinskih dugova. Pensilvanci bi, prema odredbama, imali pravo na olakšice ako je prihod njihovog domaćinstva četiri puta manji od nivoa siromaštva ili ako je njihov zdravstveni dug jednak više od pet procenata njihovog prihoda.

- Dobijam mejlove i telefonske pozive iz cele države, ljudi koji nisu moji birači koji kažu da je ovo važno pitanje. Niko ne misli da je medicinski dug dobra ideja. To je kvar u sistemu i to je sve veći problem - rekao je on.

Venkat je bio podstaknut da predstavi nacrt zakona, koji je Predstavnički dom Kongresa usvojio uz dvostranačku podršku i deo je tekućih pregovora o budžetu u državnom Senatu, jer je jedna od njegovih pacijentkinja umrla od raka dojke koji nije na vreme lečila jer se plašila troškova.

Oregon je ove godine usvojio zakon koji ograničava kamatu medicinskog duga i zahteva od neprofitnih bolnica da pregledaju pacijente sa računima od 500 dolara. Ilinois je doneo zakon koji zahteva da bolnice pregledaju pacijente za finansijsku pomoć i preduzmu druge mere za smanjenje troškova pre nego što pošalju račun na naplatu. U narednim nedeljama se raspravlja o još nekoliko predloga zakona, za koje se očekuje da će biti potpisani kasnije ove godine.

Iako se sa sigurnoću ne može tvrditi koliko zaista iznosi ukupan medicinski dug SAD, stručnjaci procenjuju da bi ova cifra mogla ići i do 195 milijardi dolara. Prema izveštaju Biroa za finansijsku zaštitu potrošača iz 2022, dug je tada iznosio pozamašnih 88 milijardi dolara. No, od objavljivanja izveštaja, kreditne agencije su dobrovoljno uklonile dugove manje od 500 dolara, dugove manje od godinu dana ili one koji su označeni kao plaćeni, što znači da je ta cifra danas verovatno znatno niža, ali je i dalje na viskom nivou.

Seniori dugovali 53,8 milijardi dolara

SA zdravstvenim dugovima sve se više muče i starije osobe u SAD, koje često imaju mala primanja. Prema dostupnim podacima, između 2019. i 2020. godine medicinski dug među seniorima u Americi porastao je za čak 20 odsto, na 53,8 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti