IMA PREČA POSLA: Na stolu ASEAN-a pitanje rivalstva SAD i Kine, Bajden to ipak preskače

Tanjug

04. 09. 2023. u 09:41

LIDERI Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), predvođeni predsednikom domaćina Indonezije Džokom Vidodom, okupljaju se danas u Džakarti na poslednjem ovogodišnjem samitu te grupe, a razmatraće građanske sukobe u Mjanmaru, nove tenzije u spornom Južnom kineskom moru i dugogodišnje rivalstvo između SAD i Kine. Samitu neće prisustvovati američki predsednik Džozef Bajden, preneo je AP.

ИМА ПРЕЧА ПОСЛА: На столу АСЕАН-а питање ривалства САД и Кине, Бајден то ипак прескаче

Foto: Profimedia

Ministri inostranih poslova ASEAN-a okupili su se danas da finaliziraju dnevni red samita. Indonežanska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi priznala je da postoje "mnoge teške okolnosti u regionu" sa kojima se ASEAN suočava i koje treba da prevaziđe, uključujući krizu u Mjanmaru.

Marsudi je najavila da će biti revidiran plan od pet tačaka koji su lideri ASEAN-a sačinili 2021. godine da bi pomogli da se normalizuje situacija u Mjanmaru. Nakon razgovora u utorak, šefovi država ASEAN-a sastaće se sa azijskim i zapadnim kolegama od srede do četvrtka radi razgovora o slobodnoj trgovini, klimatskim promenama i globalnoj bezbednosti.

Kineski premijer Li Ćijang trebalo bi da se pridruži sastancima, uključujući Samit Istočne Azije sa 18 članica. Najavljeno je da će se kineski premijer sastati sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, koja učestvuje umesto Bajdena, i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

Bajden će učestvovati na samitu G20 u Indiji, a zatim će posetiti Vijetnam u cilju unapređenja odnosa dve zemlje. Vašington kaže da Bajden nije spuštao blok na niži nivo geopolitičkih prioriteta i naveo napore američkog predsednika da produbi angažman Amerike u regionu.

Bajden je u novembru prisustvovao sastancima na samitu ASEAN-a u Kambodži, a u maju prošle godine ugostio je osam lidera tog bloka u Beloj kući da bi pokazao posvećenost svoje administracije regionu. Članice ASEAN-a su Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

BONUS VIDEO: Džo Bajden i Ursula fon der Lajen na konferenciji o metanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)