KOLIKO ĆE F-16 POMOĆI UKRAJINI? Generali sumnjaju, jedan ukrajinski avion po poletanju brzo je napalo 9 ruskih

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

21. 08. 2023. u 22:11

GENERAL Nikolaj Oleščuk, komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga (UAF), izdao je ozbiljno upozorenje u vezi sa bezbednošću ukrajinskih aviona.

КОЛИКО ЋЕ Ф-16 ПОМОЋИ УКРАЈИНИ? Генерали сумњају, један украјински авион по полетању брзо је напало 9 руских

Foto: Boris Roessler/dpa via AP, file



On nedvosmisleno navodi da su ovi avioni u neposrednoj opasnosti da budu gađani onog trenutka kada se polete sa asfalta, prenosi Obektivno.bg.

On je dalje elaborirao intenzitet pretnje, otkrivajući da se u jednom mučnom slučaju jedan ukrajinski avion našao pod napadom čak devet ruskih aviona. Ova oštra tvrdnja naglašava ozbiljnost opasnosti sa kojom se ukrajinski avioni suočavaju u trenutnoj političkoj klimi.

General Oleščuk je dao otrežnjujuću izjavu u vezi sa dometom udara ruskog aviona, za koji je naveo da prelazi 200 kilometara. -Protivnički avion je pozicioniran na udaljenosti većoj od 200 kilometara, a naša sopstvena na svega 20 kilometara. Dakle, nema dovoljno vremena da se naši avioni popnu iz baze pre nego što uđu u zonu neprijateljskog udara, pojasnio je general. On je dalje upozorio: „Javnost mora biti svesna da su naši avioni pod neposrednom pretnjom napada”.

Sve smo češći svedoci sličnih priznanja iz ešalona ukrajinskog vojnog vrha, upućenih ukrajinskim medijima.



RASPOREĐIVANjE HOLANDSKIH I DANSKIH F-16 U UKRAJINI

U upečatljivom razvoju događaja, holandski premijer Mark Rute najavio je posvećenost i Holandije i Danske da ojačaju kapacitete protivvazdušne odbrane Ukrajine. Dve zemlje će proširiti svoju podršku snabdevanjem borbenih aviona F-16, prema izveštajima svetskih agencija. Ovaj značajan potez proglašen je usred Ruteove ostavke, dodajući još jedan sloj složenosti geopolitičkom pejzažu.

Foto: Printscreen

Prema uslovima predviđenim za transfer, neodređena količina aviona biće otpremljena u ovom trenutku, kako je izjavio Rute nakon što se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Ovaj susret se dogodio u vazdušnoj bazi koja se nalazi u Ajndhovenu, regionu u južnoj Holandiji, kako je dokumentovala Bugarska telegrafska agencija [BTA].

Nedavna odluka da se Ukrajina oprema F-16 predstavlja značajan potez Sjedinjenih Država, označavajući prvu konkretnu posvećenost takvoj inicijativi. Ovaj značajan razvoj događaja javlja se samo nekoliko dana nakon što je SAD dalo zeleno svetlo za potencijalnu nabavku ovih američkih aviona iz Holandije i Danske, nacija koje ih trenutno poseduju.


NAPREDNI RUSKI PROJEKTILI

Zadatak presretanja i neutralisanja ruskih projektila i dronova postaje sve izazovniji za ukrajinske vojne snage, kaže Jurij Ignat, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva. U nedavnom intervjuu za Radio Liberti, Ignat je osvetlio napredne mogućnosti moskovskih projektila, koji mogu da promene svoju putanju u roku od nekoliko sekundi, čineći ih „nevidljivim“ za odbrambene sisteme Ukrajine.

Kako je Ignat razjasnio, projektili su uključeni u nemilosrdni ples „stalnih promena kursa“. Brz tempo ovih promena ostavlja ukrajinskom vojniku protivvazdušne odbrane jedva dovoljno vremena da „napiše tri reči“ u prikazu putanje nadolazeće rakete pre nego što ona već skrene sa putanje. „Ono zatim nastavlja da stalno menja svoj tok“, naglasio je on, artikulišući ponavljajuću i nepredvidivu prirodu ovih pokreta.

U ilustrativnom incidentu, rakete koje je lansirala Rusija krenule su na dugu putanju koja je obuhvatala širinu Ukrajine, dosežući čak do najzapadnijeg regiona Lavova. Nakon ovog opsežnog putovanja, ovi projektili su se vratili svojim putem i pogodili vojni aerodrom koji se nalazi u centralnoj ukrajinskoj oblasti Hmeljnicki. Štaviše, autor je aludirao na tehnološku snagu ovih ruskih projektila, naglašavajući njihovu sposobnost da „nestanu“ sa radarske detekcije u određenim periodima, izbegavajući tako bilo kakve pokušaje presretanja.

U pronicljivom otkriću koje je dao portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, navedeno je da su ruski dronovi sada usvojili novu strategiju izbegavanja. Uključujući se u manevar koji je opisan kao „kruženje“, ovi dronovi imaju za cilj da dezorijentišu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, uzrokujući da izgube pojam o svojoj lokaciji.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)