AMERIČKI BEZBEDNJACI UPOZORAVAJU SVEMIRSKU INDUSTRIJU: Čuvajte tajne od Rusije i Kine

Tanjug

19. 08. 2023. u 00:16

AMERIČKE kontraobaveštajne agencije pozvale su danas svemirsku industriju SAD na oprez s obzirom na, kako tvrde, pokušaje stranih obaveštajnih službi da ukradu istraživačke podatke i poslovne tajne, s ciljem jačanja svemirskih programa svojih država.

АМЕРИЧКИ БЕЗБЕДЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ СВЕМИРСКУ ИНДУСТРИЈУ: Чувајте тајне од Русије и Кине

Foto: printskirn

-Očekujemo rastuće pretnje ovom sektoru američke ekonomije. Kina i Rusija su među vodećim pretnjama stranih obaveštajnih službi kada je reč o američkoj svemirskoj industriji, rekao je neimenovani izvor iz kontraobaveštajne agencije za Rojters.

FBI, Nacionalni centar za kontraobaveštajnu i bezbednosnu službu (NCSC) i Kancelarija za specijalne istrage vazduhoplovstva (AFOSI) objavili su bilten na dve stranice, u kojem se navodi da neodređeni strani subjekti koriste sajber napade i tehnike poput strateškog ulaganja putem zajedničkih ulaganja i kupovine da bi dobili pristup američkoj svemirskoj industriji, prenosi Tanjug.

U tom dokumentu se navodi da su pojedini zaposleni izloženi riziku od pokušaja angažmana kroz ponude putovanja u inostranstvo ili konsultantskih usluga, i pozivaju se kompanije da kontaktiraju službe ako sumnjaju da će biti meta napada, kao i da "prate neobične incidente".

Kina tvrdi da razvija svemirski program u miroljubive svrhe, ali američki vojni zvaničnici kažu da Peking vidi svemir kao ključan za svoju vojnu strategiju.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)