DEO UKRAJINE RUSIJI, PA ČLANSTVO U NATO? Stoltenbergov šef kancelarije o mogućem rešenju sukoba na istoku Evrope

Tanjug

15. 08. 2023. u 17:55

UKRAJINA bi mogla da uđe u NATO u zamenu za ustupanje dela teritorije Rusiji, izjavio je danas šef kancelarije generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, Sijan Džensen.

ДЕО УКРАЈИНЕ РУСИЈИ, ПА ЧЛАНСТВО У НАТО? Столтенбергов шеф канцеларије о могућем решењу сукоба на истоку Европе

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

- Mislim da bi rešenje moglo biti da se Ukrajina odrekne dela teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u - rekao je Džensen, a prenosi RIA novosti.

On je naglasio da sada postoje značajni pomaci u pitanju budućeg članstva Ukrajine u Alijansi i da bi ustupanje pojedinih područja Rusiji moglo da postane jedan od mogućih kompromisa.

Džensen je naveo da je unutar NATO već pokrenuto pitanje prenosa teritorija, a prema njegovim rečima, svi su zainteresovani da se sukob u istočnoj Evropi ne ponovi.

Ukrajina nije dobila poziv za članstvo u Alijansi nakon velikog samita NATO-a u Viljnusu sredinom jula, a generalni sekretar Stoltenberg je rekao da će to pitanje izgubiti na aktuelnosti ako Kijev ne pobedi u sukobu sa Moskvom.

Zemlje G7 objavile su deklaraciju podrške Ukrajini, ali bezbednosne obaveze koje se u njoj pominju ne predviđaju konkretne rokove za sprovođenje.

BONUS VIDEO: RAKETE, AVIONI, BRODOVI - Snimci sa vojne vežbe "Istok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)