MODERNIZOVANI MiG-31 ULAZI U BORBU: Rusko vazduhoplovstvo dobilo nove nosače “kinžala” i ubice satelita (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

06. 08. 2023. u 22:22

CENjENI Nižnji Novgorodski vazduhoplovni kombinat „Sokol“, podružnica Ujedinjene avio-kompanije, nedavno je obavio impresivan zadatak. Oni su ruskom Ministarstvu odbrane isporučili flotu obnovljenih i unapređenih lovaca presretača MiG-31, potvrdila je pres-služba.

МОДЕРНИЗОВАНИ МиГ-31 УЛАЗИ У БОРБУ: Руско ваздухопловство добило нове носаче “кинжала” и убице сателита (ВИДЕО)

Foto: EPA

Projekat je realizovan po državnoj odbrambenoj narudžbini, a renovirani avioni su otpremljeni na svoje aerodrome. Poboljšani lovci se vraćaju u aktivnu službu ne samo sa netaknutim originalnim performansama leta, već i sa proširenim funkcijama i sposobnostima, što je svedočanstvo inovativnog pristupa korporacije.

Kao sastavni deo ruskog sistema protivraketne odbrane, presretači MiG-31 imaju zadatak da unište krstareće i balističke rakete na bilo kom opsegu visine. Njihova napredna tehnologija omogućava im da otkriju i unište satelite, stelt avione pete generacije, bespilotne letelice i nisko leteće ciljeve koji prate putanju leta koja obgrljuje teren.

Trenutno vojska dobija nadograđenu verziju aviona MiG-31BM. Značajno je da su ovi presretači opremljeni novim sistemom kontrole oružja i radarskim stanicama tokom procesa modernizacije. Ovaj napredni sistem olakšava otkrivanje ciljeva na udaljenosti do 320 km i omogućava njihovo uništavanje na udaljenosti od 280 km. Štaviše, MiG-31BM može da nadgleda do deset vazdušnih ciljeva i istovremeno da pogodi šest od njih.

Avioni MiG-31BM spremni su za misije na visinama većim od 20.000 metara i pri brzinama do neverovatnih 3.000 km/h, pokazujući njihov ogroman potencijal u savremenom ratovanju.

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV


ISPORUKA VARIJANTE MIG-31 OSTAJE NEJASNA

Dva unapređena lovca presretača MiG-31BM isporučena su ruskom Centralnom vojnom okrugu na Krasnojarskoj teritoriji prošlog decembra, navodi EurAsian Times. Njihova specifična varijanta ostaje nepoznata i dovela je do spekulacija da bi to mogla biti verzija MiG-31BM.

MiG-31BM, napredna verzija originalnog MiG-31 Foxhound, može uništiti krstareće rakete na malim visinama. Može da bude opremljen raznim ruskim raketama i istovremeno presreće do 24 cilja.

Trenutno Rusija ima oko 90 lovaca MiG-31BM. Bez informacija o varijanti ili broju nadograđenih MiG-ova 31, teško je znati da li je bila dodatna pošiljka MiG-31BM.

Stručnjaci spekulišu da je MiG-31 možda nadograđen na varijantu MiG-31K, koja nosi hipersonične rakete Kinžal. Na primer, veteran indijskog ratnog vazduhoplovstva Vijainder K. Thakur sugeriše da su MiG-31 možda nadograđeni da nose hipersonične rakete.

Nabavka dodatnih presretača MiG-31 mogla bi poboljšati borbene sposobnosti VKS. Avion se dobro pokazao u rusko-ukrajinskom sukobu.


ULOGA MIG-31 U RATU U UKRAJINI

Su-30SM i Su-35S, dva napredna aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS), bili su efikasni protiv ukrajinskih aviona. Međutim, MiG-31 presretač se pokazao izuzetno dobro. Prema studiji Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), odbrambene patrole VKS, naoružane raketama dugog dometa R-37M i MiG-31BM, pokazale su se izazovnim za ukrajinske pilote.

Studija RUSI je istakla da ukrajinski lovac, Su-27, ne može da se meri po visini, brzini ili dometu MiG-31. MiG-31 može da dostigne brzinu od 2,5 maha i da leti na visini od oko 18 kilometara preko 700 kilometara.

Osim MiG-31BM, varijanta MiG-31K je takođe bila izazov za Ukrajince. MiG-31K, naoružan hipersoničnim H-47 Kinžal, bio je posebno efikasan. VKS je sve više koristio ovu raketu na Ukrajini, posebno protiv njihovog protivraketnog odbrambenog sistema Patriot.

Od početka sukoba, značaj MiG-31 za rusko vazduhoplovstvo je porastao. Samo jedan MiG-31BM je navodno izgubljen u neborbenom incidentu.

Stručnjaci sugerišu da bi Ukrajina možda morala da nabavi F-16 Fighting Falcon od NATO-a da bi se suprotstavila ruskim presretačima na velikim visinama.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)