RAT U UKRAJINI: Odbijen noćni napad VSU na Svatovskom frontu; Pomorski dron VSU oštetio ruski desntni brod (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

04. 08. 2023. u 07:13 >> 03:23

RAT u Ukrajini 527. dan. Nastavljaju se borbe na različitim delovima fronta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијен ноћни напад ВСУ на Сватовском фронту; Поморски дрон ВСУ оштетио руски деснтни брод (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP / EPA

 

Hronika ratnih operacija: Pomorski dronovi VSU napali ruske brodove; Kijev skuplja dodatne snage za napad (MAPA)

Ukrajinski bespilotni čamci jutros su napali lučku infrastrukturu i brodove Crnomorske flote u Novorosijsku. Nažalost, jedno od vozila je stiglo do cilja i pogodilo levu stranu velikog desantnog broda rudara Olenegorski. Brod je pretrpeo značajnu štetu, ali je i dalje sposoban za popravku.

Ilustracija telegram rybar

Osim toga, noću su bespilotne letelice izvršile još jedan nalet na Krim. Jedan od glavnih ciljeva bila je Feodosija, gde su ruski sistemi protivvazdušne odbrane i elektronske borbe neutralisali do 8 aviona. Nekoliko bespilotnih letelica je presretnuto na prilazu kod Armjanska i Krasnoperekopska.

U međuvremenu, ukrajinske formacije nastavljaju da prikupljaju snage kako do sektora Orehovski, gde su sukobi donekle utihnuli, tako i do granica Kurske oblasti. Tamo su stigli Virusi iz takozvanog „ruskog dobrovoljačkog korpusa“ i poljski plaćenici, što ukazuje na planove neprijatelja da izvrši nove napade duboko u teritoriju Rusije.

Svatovski front: Žestoke borbe kod Karmazinovke, odbijen noćni napad VSU (MAPA)

Uveče su jurišni odredi Oružanih snaga Ukrajine na četiri tenka i šest borbenih vozila pešadije napali položaje 21. motorizovane brigade Oružanih snaga RF, pokušavajući da se učvrste na brdu i izbace ruske jedinice iz Karmazinovskoj izbočini.

Usled intenzivnih borbi, uz podršku artiljerije, borci 21. motorizovane brigade odbili su napad, a ukrajinske formacije su se povukle. Pouzdano se zna za uništenje najmanje dva neprijateljska borbena vozila pešadije.

Ilustracija telegram rybar


Trenutno je situacija u okruženju stabilna. Ruski vojnici čiste položaje. Kao odgovor, Oružane snage Ukrajine nasumično su pucale na položaje ruske armije, ali kontrola nad važnim visinama pripada Oružanim snagama RF.

 

Vazdušna uzbuna u 4 regiona Ukrajine, eksplozije u Harkovu

Vazdušna opasnost proglašena je u četiri ukrajinska regiona – u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, navodi se na sajtu ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Mediji javljaju i da eksplozije odjekuju u Harkovskoj oblasti, ali se ne precizira koji objekti su bili mete gađanja.

VSU udara na "Ahmat" - bezuspešno

Ukrajinska vojska pokušava svim snagama da probiju mesta gde se nalaze specijalci grupe „Ahmat“, međutim, u napadima trpe velike gubitke, izjavio je zamenik komandanta drugog korupsa „Ahmata“ Apti Alaudinov.

Foto: Jutjub/Fond "MFTI"/Sila sa Istoka

-Neprijatelj ne može da se pohvali uspesima, štaviše, trpe velike gubitke, rekao je on.

 

Letonija se sprema za proterivanje Rusa

Oko 6.000 ruskih državljana koji nisu položili test iz letonskog jezika u septembru će dobiti pismo od Ministarstva unutrašnjih poslova Letonije sa direktivom da napuste zemlju, saopštio je šef Komisije za državljanstvo, migracije i društvenu koheziju Ingmars Lidaka.

U glavnom gradu Letonije će se raspravljati o novom zakonu o jeziku, Foto Shutterstock

U avgustu 2022. godine Vlada Letonije donela je odluku da državljanima Rusije produži privremene boravišne dozvole samo u izuzetnim slučajevima, a da im izdaje dozvolu za stalni boravak samo ukoliko polože ispit iz državnog jezika na nivou A2 do septembra 2023. godine. Osobe mlađe od 15 i starije od 75 godina oslobođene su provere iz znanja letonskog jezika.

U Letoniji živi oko 1,8 miliona ljudi od kojih oko 40% govore ruski. Istovremeno, Letonija ima jedan državni jezik – letonski. Ruski jezik ima status stranog jezika.

 

Soskin: Zelenski prekini rat, nema više mesta za groblja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bi trebalo da uvede režim prekida vatre kako bi zaustavio dalje gubitke izazvane kontraofanzivom, izjavio je Oleg Soskin, bivši savetnik nekadašnjeg ukrajinskog lidera Leonida Kučme.

-Nemamo više zemlje gde da gradimo groblja, sve bolnice su prepune. Ukidaj ratno stanje, objavljuj prekid vatre, rekao je on.

 

 

Američki mediji: F-16 neće preokrenuti tok rata u Ukrajini

Isporuka američkih borbenih aviona F-16 Kijevu neće preokrenuti tok borbi u zoni sukoba, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na američke zvaničnike.

Prethodno je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio da će borbene avione F-16 Ukrajini najverovatnije obezbediti evropske zemlje, ne navodeći vreme početka pripreme snaga EU ukrajinske vojske za letove na američkim avionima.

-Verovatno će proći meseci pre nego što avioni postanu operativni, navodi američki medij.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije najavio da će obuka ukrajinskih pilota početi ovog meseca. Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, program obuke će trajati najmanje šest meseci i možda će se održati u Danskoj ili Holandiji, kao i da se očekujeda će do proleća 2024. piloti biti osposobljeni da lete na F-16.

Si-En-En je ranije preneo da SAD i dalje čekaju da evropski zvaničnici dostave konačni plan za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16.

Zvaničnici američke odbrane rekli su da "SAD još odlučuju da li da pošalju američke pilote da pomognu u obuci Ukrajinaca".

 

Šmigalj: Kijev dobio 23 milijarde dolara finansijske podrške

Ukrajina je od početka 2023. godine dobila 28 milijardi dolara finansijske podrške od partnera, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

Kako je rekao, od Evropske unije Ukrajina je dobila 11 milijardi, a od SAD nešto više od osam.

 

Foto: Profimedia

 

Ukrajinski dron oštetio ruski desantni brod (VIDEO)

VSU objavio snimak drona kamikaze koji napada veliki desantni brod “Olenegorski gornjak” BDK u Novorosijsku.

Osim toga, očevici objavljuju snimke kako se BDK izvlači na obalu, već je na dokovima radi popravke.

Prema preliminarnim podacima, na brodu je oštećen jedan od odeljaka, .

Kako se navodi, šteta nije kritična, BDK će uskoro biti popravljen i vraćen u službu.

Foto: Pres služba suda

Alekseju Navaljniju još 19 godina zatvora

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni osuđen je danas na još 19 godina zatvora na suđenju u udaljenoj kaznenoj koloniji. Navaljni je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije i aktivnosti. On je na suđenju porekao optužbe.

Navaljnom je ovo peta osuda. Navaljni već služi kaznu od devet godina zbog pronevere i nepoštovanja suda.

Suđenje se održalo "iza zatvorenih vrata" u kaznenoj koloniji u kojoj Navaljni služi kaznu. Navaljni je tokom suđenja odbacio sve optužbe, a brojni kritičari Kremlja tvrde da je celo suđenje "strategija Moskve sa ciljem da se ućutka najveći protivnik vlasti u Moskvi".

 

Putin potpisao zakon: Blokada za sredstva stranaca koji su pod sankcijama Moskve

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o blokadi novčanih sredstava i imovine pravnih lica koji su pod kontrolom stranih organizacija i građana protiv kojih Rusija preduzima restriktivne mere.

Zakon predviđa jedinstveni pristup realizaciji specijalnih ekonomskih mera u Rusiji, usmerenih na zabranu ili ograničavanje finansijskih operacija, blokiranje novčanih sredstava i druge imovine lica pod blokadom, kao i finansijskih operacija koje se izvršavaju u interesu ili u korist takvih lica.

Vladimir Putin, Foto AP

Putin je 2018. godine kao odgovor na neprijateljska dejstva Ukrajine doneo odluku o uvođenju posebnih ekonomskih mera protiv pojedinih ukrajinskih organizacija i državljana. Od tada je izrađena pravno primenljiva praksa u skladu sa kojom je i pripremljen i usvojen ovaj zakon.

Ukrajina: Rusi planiraju napad na rafineriju u Belorusiji

Ukrajinska bezbednosna služba optužila je danas Rusiju da priprema napad pod "lažnom zastavom" na rafineriju nafte Mozir u Belorusiji kako bi za njega okrivila ukrajinske sabotere i pokušala da uvuče Minsk u rat u Ukrajini.

Kako se tvrdi u saopštenju koje je Ukrajinska bezbednosna služba objavila na Telegramu, napad bi izvršile bi vojne i obaveštajne snage, koje je Moskva poslala u Belorusiju, prerušene u pripadnike Vagnera, koji su prognani iz Rusije nakon što su organizovali pobunu u Rusiji u junu ove godine.

"Rusija planira da optuži Ukrajinu za ono što su uradili kako bi još jednom pokušala da uvuče Minsk u rat punih razmera protiv naše države", navodi se u saopštenju, ali se ne pružaju nikakvi dokazi za te tvrdnje, prenosi Rojters.

Operacija pod lažnom zastavom naziv je za sve tajne operacije i slične aktivnosti kao što su oružani i teroristički napadi, atentati ili sabotaže koje preduzima neka država ili organizacija na način da je pripiše nekoj drugoj, najčešće suparničkoj državi ili organizaciji u propagandne svrhe.

 

Moskva: Od početka kontraofanzive Kijev izgubio više od 43.000 vojnika

Od početka kontraofanzive, u periodu jun-jul, Kijev je izgubio preko 43.000 vojnika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenko, preneo je Sputnjik. 

Portparol je precizirao da ova brojka ne uključuje ranjene ni evakuisane vojnike u ukrajinske i strane bolnice, strane plaćenike, kao ni vojnike koji su likvidirani usled napada visokopreciznim oružjem u pozadinskim područjima fronta.

U saopštenju se ističe da je od početka „ofanzive“ Kijev duž kontakt linije uništio više od 4,9 hiljada jedinica različitog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, Ukrajina je tokom 2 meseca kontraofanzive izgubila 76 američkih artiljerijskih sistema M777, 84 samohodne artiljerijske haubice iz Poljske, SAD, Francuske i Nemačke.

Ministarstvo naglašava da su ukrajinske snage od početka „ofanzive duž kontakt linije ostale bez više od 1,8 hiljada tenkova i borbenih oklopnih vozila, od čega 25 „leoparda“.

Ruska PVO oborila udarne dronove iznad Berdjanska i Azovskog mora

Ruska PVO je protekle noći oborila udarne dronove iznad Berdjanska i Azovskog mora, rekao je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Prema rečima šefa zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimira Rogova, u napadu na Berdjansk učestvovalo je pet dronova i svi su oboreni. Nema ni štete ni povređenih.

Lavrov: Cenimo sve napore za postizanje mira u Ukrajini

Rusija ceni sve napore za postizanje pravednog i održivog mira u Ukrajini, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- U vezi sa mnogobrojnim inicijativama za rešavanje ukrajinske krize potvrđujemo da cenimo sve napore u cilju postizanja pravednog i održivog mira - rekao je Lavrov za spoljnopolitički časopis „Međunarodni život“.

Ruski ministar je istakao da se ni u jednom sukobu ne može doći do mira ukoliko nema poštovanja prava nacionalnih manjina, za šta posebno nema alternative u Ukrajini gde je ruski jezik uvek bio maternji za većinu stanovništva.

Foto: Profimedia

Nismo spremni da poverujemo Vašingtonu na reč

Moskva nije spremna da veruje Vašingtonu na reč kada se radi o obećanjima po pitanju izvoza hrane u slučaju da se vrati prehrambenom sporazumu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD spremne da garantuju Rusiji bezbednost izvoza hrane, kada se Moskva vrati sporazumu o žitu.

Sprečen pokušaj Ukrajinaca da napadnu vojnopomorsku bazu u Rusiji

Ukrajinska vojska pokušala je sa dva bespilotna čamca da izvede napad na vojnopomorsku bazu u Novorosijsku na teritoriji Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ruski brodovi su ih otkrili i uništili.

Prema rečima gubernatora Krasnodarske oblasti, nema ni povređenih ni materijalne štete.

Zelenski o situaciji na frontu: Borbe teške, ali ukrajinske snage dominiraju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ruske trupe svim silama pokušavaju da zaustave odbrambene snage Ukrajine, ali da ukrajinski branioci dominiraju.

Zelenski je to izjavio u svojoj večernjoj video-poruci.

- Napadi su veoma jaki. Na pravcu Kupjanska, Limana, Bahmuta, Marinke, Avdejevke. Južni pravac. Svuda je teško. Ali šta god da neprijatelj čini, ukrajinska snaga je ta koja dominira - rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Unian. Dodao je da Ukrajina radi na tome da ima više sistema protivvazdušne odbrane i da je to zadatak svakog njenog ambasadora i svih njenih predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi