AMERIČKI MEDIJI: Samit mira Zelenskog u septembru ili na marginama GS UN ili G20

Novosti online

03. 08. 2023. u 15:43

NEIMENOVANI zvaničnik rekao je za "Politiko" da bi globalni samit „formule mira“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji bi trebalo da se sastane na nivou šefova država, mogao da se održi na marginama samita kojem predsedava Generalna skupština UN u Njujorku ili G20 u Nju Delhiju.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Самит мира Зеленског у септембру или на маргинама ГС УН или Г20

Foto Tanjug/AP

Oba događaja su zakazana za septembar.

Prema izvoru "Politika", strane razgovaraju i o mogućnosti pripreme „organizovanijeg” globalnog samita do kraja 2023. godine. Dan ranije, Vladimir Zelenski je govorio da se radi na tome da se sastanak održi na jesen. Međutim, odluka još nije doneta.

Samit kojem predsedava Generalna skupština UN biće održan od 18. do 19. septembra. Kremlj je saopštio da ruski predsednik Vladimir Putin još ne planira da učestvuje na tom događaju. Samit G20 u Indiji zakazan je za 9-10. septembar. Putin je krajem jula, odgovarajući na pitanje o svom učešću na njemu, rekao da „još nije razmišljao o tome“.

Globalni samit o „formuli mira“ trebalo bi da bude treći sastanak na visokom nivou za rešavanje sukoba u Ukrajini. Prvi sastanak 24. juna u Kopenhagenu održan je sa savetnicima za nacionalnu bezbednost Ukrajine, zemalja G7 i globalnog juga. Drugi sastanak, na kome se očekuju predstavnici 40 zemalja, biće održan u Saudijskoj Arabiji 5-6. avgusta. Rusija nije bila pozvana na ove sastanke.

"Politiko" napominje da je planirano usvajanje konačnog saopštenja na samitu u Saudijskoj Arabiji. Kao rezultat sastanka u Kopenhagenu, koji je održan „u uslovima najstrože tajnosti“, saopštenje nije usvojeno. Između ostalog, piše "Politiko", Ukrajina na samitu u Džedi planira da ubedi druge zemlje u potrebu organizovanja globalnog samita.

Svrha mirovnih samita je, kako su objasnili ukrajinski zvaničnici, da se razgovara o tačkama mirovnog plana Vladimira Zelenskog, da se pronađu njihove optimalne formulacije i mehanizmi implementacije. Dakle, Ukrajina namerava da ubedi što više stranaka da podrže „formulu mira“ gospodina Zelenskog, uključujući i zemlje globalnog juga.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis