ŠARENA NAUKA: I robot može da diriguje

A. V. V.

27. 07. 2023. u 12:34

RAZVITAK robota na svetskom tržištu napreduje "punom parom". Dostignuća u ovom polju iznenađuju javnost sa svakom novom inovacijom. Tako je jedan robot pod nazivom "EveR 6" u Južnoj Koreji debitovao kao dirigent orkestra. Njegovi kreatori su rekli da planiraju da omoguće mašini da ubuduće može da improvizuje tokom nastupa, a ne da samo replicira ono što je naučila.

ШАРЕНА НАУКА: И робот може да диригује

Printskrin

"EveR 6" je nedavno dirigovao orkestrom od 60 muzičara Nacionalnog orkestra Koreje i pred publikom od skoro 1.000 ljudi. Android robot je radio samostalno i zajedno sa kolegom - čovekom. Ovo je bio prvi slučaj u istoriji Južne Koreje da je orkestrom dirigovao robot. Međutim, nekoliko drugih modela je to isto uradilo na drugim mestima poslednjih godina.

Razvijen od strane Južnokorejskog instituta za industrijsku tehnologiju, android je programiran da pamti i replicira pokrete ljudskog provodnika uz pomoć tehnologije za snimanje pokreta. Iako je "EveR 6" trenutno "gluv" i nije mogao da improvizuje, njegovi kreatori su otkrili da rade na dodavanju ovih funkcija.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon jedne od proba "EveR 6", jedan od kreatora projekta izrazio je nadu da će robot u budućnosti dostići fazu u kojoj će dirigent moći da ga koristi kao pomoćni alat koji zahteva određeni ritam.

Dirigent koji je vežbao sa androidom ispričao je medijima da zaista predviđa scenarije u kojima bi takvi roboti mogli da se koriste kao pomoćnici u budućnosti. On je, međutim, istakao da je malo verovatno da će mašine zameniti čoveka maestra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini