NEBESKI SVETIONIK: Otkrivena misteriozna zvezda u svemiru

ASTRONAUTI su otkrili neobično telo koje već decenijama oslobađa talase u svemiru. Moguće je da je reč o zvezdi koja bi mogla da promeni shvatanje funkcionisanja nebeskih tela.

НЕБЕСКИ СВЕТИОНИК: Откривена мистериозна звезда у свемиру

Foto AP

Sve je otkrio Tajron O'Doerti, doktorand na univerzitetu Kartn (Curtin) u Australiji još 2018, posle čega su krenula detaljna istraživanja, a rezultati su nedavno objavljeni u reviji "Nejčer". Naučnici su otkrili telo  na 15.000 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Skutum i nazvali ga GPM J1839−10.

Oslobađa radio talase na svaka 22 minuta. Naleti energije traju i do pet minuta. Istraživači su zbunjeni, jer ništa slično do sada nisu videli. Jedna od pretpostavki je da se radi o gustoj neutronskoj zvezdi ili mrtvoj beloj patuljastoj zvezdi sa jakim magnetnim poljem. Ono što je otkriveno, međutim, suprotstavlja se svim dosadašnjim saznanjima, jer svi poznati primeri do sada oslobađaju energiju tek nekoliko sekundi, najviše nekoliko minuta. Sve bi moglo da bude povezano sa drugim misterioznim kosmičkim fenomenima.

Naučnici ističu da se ovaj "nebeski svetionik" previše sporo okreće da bi proizvodio radio talase, a on to radi u ogromnim količinama, i to poslednjih 35 godina. Ispostavilo se da su prvi podaci zabeleženi još 1988, ali su promakli naučnicima jer, kako se ističe, nisu očekivali da će pronaći nešto slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)