RAT U UKRAJINI: ​Zaharova - Pokušaj atentata na ruske novinare pokazuje terorističku prirodu Kijeva (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 07. 2023. u 07:03 >> 23:27

RAT u Ukrajini ušao je u 507. dan. Ruska vojska saopštila je juče da su odbijeni napadi ukrajinskih snaga u svatovskom i limanskom pravcu. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni izjavio je da planira da zauzme Krim, kada bude imao sredstava.

РАТ У УКРАЈИНИ: ​Захарова - Покушај атентата на руске новинаре показује терористичку природу Кијева (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Zaharova: Pokušaj atentata na ruske novinare pokazuje terorističku prirodu Kijeva

Pokušaj atentata na glavnu urednicu televizijske mreže RT Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak koji su organizovale ukrajinske službe bezbednosti ponovo pokazuje terorističku prirodu kijevskog režima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Nedavni događaji još jednom pokazuju terorističku prirodu režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je odgovoran za niz terorističkih napada - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, Rusija „teško može da očekuje“ reakciju međunarodnih organizacija.

- Patološko licemerje je dugo bila politička tradicija zapadnog liberalizma i njegov bezuslovni refleks - rekla je ona.

Kako je istakla, to još jedan pokušaj terorističkog napada na ruske civile, „organizovan od strane kijevskog režima, koji pažljivo podučavaju zapadni rukovodioci”.

- Sada agencije za sprovođenje zakona utvrđuju sve detalje, ali je već očigledno da je razlog neuspelog pokušaja ubistva profesionalna delatnost ruskih novinara - rekla je portparolka ruskog ministarstva.

Južna Koreja povećava pomoć Ukrajini na 150 miliona evra

Južna Koreja će ove godine povećati pomoć Ukrajini na 150 miliona dolara, rekao je predsednik te zemlje Jun Suk Jel na pres-konferenciji za medije sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu, javlja Ukrinform.

Rusi uništili kontrolni centar bespilotnih letelica OSU

Ukrajinci su se nadali kilometarskom proboju, a sada slave svaki osvojeni metar

Otkako je ukrajinska kontraofanziva počela u junu, borbe su se pokazale oštrijim nego što su neki očekivali, a napredak se meri stotinama metara, a ne desetinama kilometara, piše Si-En-En.

Južna Koreja povećava pomoć Ukrajini na 150 miliona evra

Južna Koreja će ove godine povećati pomoć Ukrajini na 150 miliona dolara, rekao je predsednik te zemlje Jun Suk Jel na pres-konferenciji za medije sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu, javlja Ukrinform.

- Prošle godine je Vlada Republike Koreje izdvojila 100 miliona dolara za podršku Ukrajini. Ove godine ova podrška će iznositi 150 miliona - rekao je Jun.

Sistem PVO delovao iznad Belgoroda

Sistem PVO delovao je iznad Belgoroda i oborio dva vazdušna cilja koja su se približavala gradu, napisao je na Telegramu gubernator Belgorodske ovlasti Vjačeslav Gladkov.

Povređenih nema.

Vojnik iz Dagestana ranjen spasao trojicu ruskih oficira

Vojnik iz Dagestana Ruslan Halidov spasao je trojicu ruskih oficira u zoni specijalne operacije, uprkos udaru granate i teškoj rani.

Mask o slanju kasetne municije Kijevu

Američki milijarder i vlasnik Tvitera Ilon Mask upozorio je na negativne posledice isporuke američke kasetne municije Ukrajini. Takođe je ukazao na licemernost takvog postupka.

- Ništa dobro iz toga neće ispasti - napisao je on na Tviteru i podsetio da su SAD uvek osuđivale one koji su koristili tu vrstu municije a sada ih i same šalju za primenu u borbama.

- Sudbina voli ironiju ali mrzi licemerje - prokomentarisao je on.

Rusija traži hitno oslobađanje mitropolita Pavela

Rusija traži hitno oslobađanje igumana Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavela, kojem je sud odredio prebacivanje iz kućnog pritvora u pritvor, prenosi Rojters.

Portparol ruske diplomatije Marija Zaharova zatražila je i da se mitropolitu Pavelu omogući odgovarajuća medicinska mera, budući da on, kako je navela, boluje od ozbiljne bolesti.

Akt suda nazvala je još jednom manifestacijom samovolje i bezakonja.

Donjeck na udaru

Ukrajinske jedinice ispalile su na Donjeck 27 projektila kalibra koji koriste snage NATO.

Rusko MO: Odbijeni napadi ukrajinskih marinaca

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage u donjeckom pravu uspešno odbile 17 napada ukrajinske vosjke.

Pri tome, odbijena su dva napada 37. brigade ukrajinskih marinaca, prema tvrdnjama ruskog MO.

Takođe, iz tog resora navode da su snage PVO uništile šest ukrajinskih dronova, i da su presretnuta tri projektila "himars".

FSB: Sprečen atentat na Margaritu Simonjan i Kseniju Sobčak

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je sprečen pokušaj ubistva glavne urednice "Rusija sevodnja" i Raša Tudej Margarite Simonjan, koji su pripremale ukrajnske specijalne službe.

- Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije je zajedno s Istražnim komitetom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije sprečila atentat na glavnu urednicu televizijskog kanala RT i Međunarodne informativne agencije "Rusija sevodnja" Margaritu Simonjan, koji su pripremale ukrajinske specijalne službe - navedeno je u saopštenju.

Pored plana za pokušaj atentana na Margaritu Simonjan, ukrajinske specijalne službe su pripremale atentat na rusku novinarku i voditeljku Kseniju Sobčak, navedeno je saopštenju FSB.

- Tokom istražnih radnji od uhapšenih su oduzeti automat Kalašnjikov, 90 patrona, noževi, gumene palice, lisice, epolete i znamenja sa nacističkom simbolikom, nacistička literatura, kao i komunikaciona sredstva s informacijama koje potvrđuju njihove zločinačke namere - navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da su 14. jula u Moskvi i Rjazanskoj oblasti uhapšeni članovi neonacističke grupacije "Paragraf 88", koji su izviđali "na adresama na kojima rade i žive mete napada".+

Uhapšeni su saopštili da je trebalo da dobiju oko milion i po rublji za svako ubistvo.

Protiv njih će biti pokrenuta krivična istraga zbog ekstremističke i terorističke delatnosti.

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Rogov: Ruska vojska uništila skladište municije u Zaporožju

Ruski borci uništili su skladište municije ukrajinskih trupa u gradu Zaporožju, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju".

- Sinoć je izveden precizni udar na vojno skladište ukrajinskih militanata u gradu Zaporožju koji su oni privremeno okupirali - rekao je on.

Prema Rogovu, tokom uništavanja mete čule su se detonacije.

TASS: Ukrajinci pokušali da pređu Dnjepar

Borci ruske borbene grupe Dnjepar uništile su tri čamca i 12 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da pređu dnjepar kod naselja Sofijevka, piše TASS.

Čehov: Ruski jurišni avioni pogodili ukrajinske položaje

Jurišni avioni ruske armijske grupacije Vostok gađali su koncentracije ljudstva ukrajinske vojske u oblasti Pjatihatke u Zaporožju, rekao je Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok.

 

Prema njegovim rečima, tokom dana na zaporoškom pravcu neprijatelj nije preduzimao aktivna dejstva, vršio je izviđanje i pokušao da pregrupiše snage.

- U toku sistematske vatrene i kontrabaterijske borbe uništena je minobacačka posada u rejonu Mirni, tenk Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Stepovoje, borbeno oklopno vozilo u Novodanilovki, dva artiljerijska oruđa u Preobraženku i Omelniku - rekao je Čehov.

Obuka ruskih padobranaca iza linije fronta

Berbokova: Svakodnevno ulažemo napore za postizanje mira

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je Ukrajini potrebna dodatna vojna podrška, ali uprkos tome, napori za postizanje mira ulažu se "svakog dana".

Prema njenim rečima, Rusija je odgovorna za situaciju u Ukrajini.

- Svakog dana činimo sve kako bi ljudi u Ukrajini ponovo mogli da žive u miru - rekla je Berbokova, govoreći na diskusiji u Kemnicu.

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova je rekao i da je Ukrajini "potrebna dodatna vojna podrška".

- Želeli bismo da to možemo brzo da zaustavimo. To košta neverovatnu količinu novca. Ne želimo vojnu konfrontaciju u Evropi - rekla je Berbokova.

Tarnavski: Uništeno devet ruskih skladišta municije

Brigadni general ukrajinske vojske Aleksandar Tarnavski saopštio je da su ukrajinske snage iz borbene grupe Tavrija ostvarile uspehe na južnoj liniji fronta, i da su uništile devet skladišta municije.

- Odbrambene snage sistematski teraju neprijatelja sa pozicija - rekao je Tarnavski.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave