KOKAIN BEZ VLASNIKA: Bela kuća okončala istragu bez efekta

I.STANOJEVIĆ

15. 07. 2023. u 07:00

FBI je istragu o kokainu u Beloj kući otvorio i zatvorio, a krivac nije pronađen! Od kesice pune droge, ostavljene 2. jula u jednom od ormarića u Zapadnom krilu, ne vodi nikakav trag, saopštila je Tajna služba, navodeći da slučaj zatvara zbog nedostatka dokaza. Ključ od tog ormarića je nestao, precizira kongresmenka Loren Bobert, republikanka iz Kolorada. Konzervativna kongresmenka Mardžori Tejlor Grin iz Džordžije otkrila je da je FBI suzio listu osumnjičenih na 500 imena, ali odbio da testira bilo koga sa tog spiska.

КОКАИН БЕЗ ВЛАСНИКА: Бела кућа окончала истрагу без ефекта

Foto: Printskrin

Nedostatak dokaza znači da istražitelji "neće moći da izdvoje osobu od interesa od stotine pojedinaca koji su prošli kroz predvorje u kojem je otkriven kokain", zaključuje FBI.

- Nije pronađen nijedan video snimak iz nadzornih kamera, koji bi pružio istražne tragove, ili bilo koji drugi način da istražitelji identifikuju ko je deponovao supstancu - navodi se u saopštenju FBI. - Laboratorijski test nije otkrio latentne otiske prstiju i nije bilo dovoljno DNK za istražna poređenja.

Torba je otkrivena u ormariću za odlaganje ličnih stvari koje nisu dozvoljene u bezbednoj zoni Zapadnog krila. Tajna služba je prvobitno evakuisala zgradu zbog zabrinutosti da bi beli prah mogao da bude biološko oružje, poput antraksa. Terenski testovi su brzo otkrili da je supstanca zapravo kokain, a to je kasnije potvrđeno laboratorijskim testom.

Bivši predsednik Donald Tramp sugerisao je da je droga možda pripadala ili Hanteru Bajdenu ili njegovom ocu Džou i predvideo je da će ceo skandal brzo biti zataškan. Sekretarka za štampu Bele kuće, Karin Žan Pjer, insistirala je na tome da je cela porodica Bajden tokom vikenda kad je kokain pronađen, bila u predsedničkom centru u Kemp Dejvidu.

Tajna služba je pregledala osoblje Bele kuće, izvođače radova, pripadnike vojske i neke posetioce koji su možda prošli kroz tu oblast. Obližnja takozvana "situaciona soba" je trenutno u renoviranju i ne koristi se za bezbedne sastanke.

Predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer zahtevao je od FBI izveštaj o slučaju, nazivajući prisustvo droge u Zapadnom krilu "neprihvatljivim i sramotnim trenutkom u istoriji Bele kuće". Posle brifinga iza zatvorenih vrata u četvrtak ujutro, pojavilo se nekoliko dodatnih detalja o slučaju.

- Neko uđe u Belu kuću, najbezbedniju zgradu u SAD, zapravo na svetu, i može da stavi nešto u ormarić - ljutio se predstavnik Tim Burčet iz Tenesija, govoreći za Si-En-En i sugerišući da bi "neko trebalo da izgubi svoj posao oko ovoga, zapravo, mnogo ljudi."

Voditeljka serije "Fajv", sudija Žanin Piro, prokomentarisala je da je nedopustiva činjenica "da tajna služba nije u stanju da identifikuje osumnjičenog".

- U ovom slučaju, ne se o američkoj pravdi. To pruža dokaz da Amerika zapravo više nema pravdu - kazala je Piro. - Radi se o zataškavanju predsednika Bajdena. I iskreno, to je šamar svakom Amerikancu koji je ikada bio uhapšen, procesuiran, osuđen i otišao u zatvor zbog posedovanja kokaina, posebno crnom Amerikancu. To je šamar svima koji su ikada bili u zatvoru zbog posedovanja ilegalnog oružja, OK? A da Karin Žan-Pjer izađe i kaže da je "neverovatno neodgovorno, mediji, pitati da li možemo da izuzmemo porodicu Bajden. Koliko je to odvratno?' Pa, znaš šta? Svi oni imaju stav da smo mi iznad zakona. Ne moramo da odgovaramo ni na jedno pitanje. A oni nam se smeju.

LISTA DVA

KOKAIN je narkotik sa takzvane liste dva, čije je posedovanje bez lekarskog recepta zabranjeno u SAD. To je, takođe, bila droga koju je izabrao sin predsednika Džoa Bajdena, Hanter, koji je priznao svoju zavisnost u nedavnim memoarima, pošto je video dokaz o tome pronađen na laptopu koji je napustio u radionici za popravku u Delaveru.

NI MARIHUANA NIJE IM STRANA

FBI je lane dva puta pronašao i marihuanu u Beloj kući. Portparol Tajne službe rekao je za "Foks njuz" da su agenti pronašli "male količine marihuane u dva odvojena navrata, u julu i septembru prošle godine". Posedovanje manje od 57 grama marihuane nije zločin u Vašingtonu, ali ta supstanca nije dozvoljena na saveznoj imovini, koja uključuje Belu kuću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije