DOGOVORILI SE DA SE LIČNO SASTANU: Bajden i Erdogan će razgovarati na marginama samita NATO-a u Viljnusu

Tanjug

09. 07. 2023. u 20:56

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se na marginama samita NATO-a u Viljnusu, saopštila je danas kancelarija turskog lidera.

ДОГОВОРИЛИ СЕ ДА СЕ ЛИЧНО САСТАНУ: Бајден и Ердоган ће разговарати на маргинама самита НАТО-а у Виљнусу

Foto: Printscreen

U saopštenju se navodi da su se Bajden i Erdogan dogovorili da se lično sastanu u Viljnusu i detaljno razgovaraju o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Bajden i Erdogan razgovarali su telefonski o situaciji u vezi sa članstvom Ukrajine i Švedske u NATO-u i pitanju snabdevanja Turske avionima F-16, kao i o članstvu Turske u EU, saopštila je Erdoganova kancelarija.

Erdogan je rekao da je Švedska preduzela neke korake u pravom smeru izmenama i dopunama antiterorističkih zakona, ali da činjenica da pristalice zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) u Turskoj nastavljaju da slobodno demonstriraju veličanje terorizma čini preduzete korake beskorisnim. Erdogan je istakao da je pogrešno dovoditi u vezu turski zahtev za snabdevanje avionima F-16 sa članstvom Švedske u NATO-u i zahvalio Bajdenu što je podržao zahtev Turske za F-16, prenele su RIA Novosti.

Erdogan je rekao da Ankara očekuje da vodeće zemlje EU i rukovodstvo EU daju jasan i snažan signal podrške članstvu Turske na samitu u Viljnusu. Samit NATO-a održaće se od 11. do 12. jula u glavnom gradu Litvanije.

BONUS VIDEO:

„Timski rad je ključan“: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)