SKANDAL U BRITANIJI: Od nelicenciranog leka za rak preminula jedna osoba, troje hospitalizovano

Novosti online

08. 07. 2023. u 07:09

JEDNA osoba je preminula, dok su tri hospitalizovane nakon što su primili nelicenciran lek za hemoterapiju u Velikoj Britaniji. Tri zdravstvena regulatorna tela pokrenula su istragu o "izolovanom incidentu" u kojem su četiri osobe dobile pogrešan lek za rak prostate, prenosi "Gardijan".

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ: Од нелиценцираног лека за рак преминула једна особа, троје хоспитализовано

Foto: Profimedia/Ilustracija

Lekove je distribuirala privatna kompanija "Sajensus", koja je plaćena milione za obezbeđivanje osnovnih lekova. U saopštenju kompanije navodi se da je do problema došlo u jedinici koja se bavi proizvodnjom lekova.

- Ovo je izolovani incident koji je nažalost pogodio četiri pacijenta. Veoma smo žalosni zbog ovoga. Izjavljujemo saučešće porodici i prijateljima poginulog. Sprovodimo temeljnu istragu - rečeno je u saopštenju.

Kako saznaje "Gardijan", četiri pacijenta su primili nelicencirane verzije leka "kabazitaksela", inače licencirane hemoterapije za lečenje raka prostate. Lek se primenjuje kapanjem u krvotok pacijenta, tokom hemoterapija.

Kompanija "Sajensus" ima ovlašćenje za proizvodnju od strane Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) koja je i pokrenula istragu o incidentu.

- Bezbednost pacijenata je naš prioritet. Hitno istražujemo ovaj incident i garantujemo da ćemo preuzeti sve neophodne regulatorne mere kako bismo osigurali da pacijenti budu zaštićeni. Tražimo i od zdravstvenih radnika da prijave sumnjive, neželjene efekte ili greške u lečenju, kako bi smanjili rizik da se nešto ovako ponovo dogodi - izjavila je doktorka Alison Kejv, glavni službenik za bezbednost MHRA.

Kako saznaje "Gardijan", izvršni direktor kompanije je pre tri godine upozoren da dovode pacijente u opasnost nemarnim radom, tačnije da zdravstveni radnici ostavljali pacijente bez adekvatnog lečenja, sa unutrašnjim krvarenjem, kao i da obavljaju nepotpune ili netačne porođaje.

U junu ove godine, komitet za javne usluge gornjeg doma Parlamenta započeo je zvaničnu istragu o privatnim zdravstvenim kompanija koje pružaju medicinske usluge kućne nege.

"Sajensus" je najveća privatna kompanija koja pruža usluge kućne nege za Nacionalnu zdravstvenu službu u Velikoj Britaniji. Zdravstvena služba isporučuje lekove i medicinsku opremu za oko 200.000 pacijenata sa složenim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti raka, srca, dijabetes, demenciju i HIV.

(Blic)

BONUS VIDEO: NESREĆA U PENZIONERSKOM DOMU U ITALIJI - U požaru stradalo šestoro ljudi, a više njih je povređeno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)