PALA HOLANDSKA VLADA: Rute - Podnosim ostavku zbog nepomirljivih razlika unutar koalicije

Tanjug

08. 07. 2023. u 01:09

HOLANDSKI premijer Mark Rute najavio je danas da će podneti ostavku svog kabineta zbog, kako je rekao, nepomirljivih razlika unutar vladajuće koalicije osuzbijanju imigracije.

ПАЛА ХОЛАНДСКА ВЛАДА: Руте - Подносим оставку због непомирљивих разлика унутар коалиције

Foto: Profimedia

-Nije tajna da koalicioni partneri imaju veoma različite poglede na migracionu politiku. I danas, nažalost, moramo da izvučemo zaključak da su te razlike nepomirljive. Zato ću odmah pisanim putem ponuditi kralju ostavku čitavog kabineta, rekao je Rute novinarima u Hagu.

Prethodno je portparol stranke Hrišćanska unija Tim Kuejsten rekao da je holandska vlada pala jer nije postignut dogovor o ograničavanju imigracija.

-Četiri stranke su odlučile da ne mogu da postignu sporazum o migraciji. Stoga su odlučile da okončaju mandat ove vlade, rekao je portparol stranke Tim Kuejsten.

Opozicione stranke su nakon vesti o ostavci vlade pozvale na nove izbore.

Lider antiimigracione Partije za slobodu Gert Vilders je na Tviteru napisao: "Brze izbore sada".

Predsednik Zelene levice Džesi Klaver takođe je pozvao na izbore i za holandsku televiziju NOS rekao da je zemlji potrebna "promena pravca".

Kriza je nastala nakon pokušaja Ruteove konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) da ograniči protok tražilaca azila u Holandiji podelio četiri stranke vladajuće koalicije, pošto su dve manje stranke odbile da podrže taj predlog.

Koalicija je mesecima pokušavala da postigne dogovor o smanjenju priliva novih migranata.

Predlozi su navodno uključivali stvaranje dve klase azila - privremenog za ljude koji beže od sukoba i trajnog za ljude koji pokušavaju da izbegnu progon , kao i smanjenje broja članova porodice kojima je dozvoljeno da se pridruže tražiocima azila u Holandiji.

Napetosti su dostigle vrhunac ove nedelje, kada je Rute zahtevao podršku za predlog da se ograniči ulaz deci ratnih izbeglica koji su već u Holandiji i da porodice moraju da sačekaju najmanje dve godine pre nego što se ujedine.

Zbog ovog predloga je Hrišćanska unija odlučila da napusti vladu, što je izazvalo krizu.

Holandija već ima jednu od najstrožih imigracionih politika u Evropi, ali je Rute pod pritiskom desnice mesecima pokušavao da pronađe način da dodatno smanji priliv tražilaca azila.

Broj zahteva za azil u Holandiji porastao je prošle godine za trećinu, na više od 46.000, a Vlada je predvidela da bi taj broj mogao da se poveća na više od 70.000 ove godine, što bi prevazišlo rekord iz 2015. godine.

Ruteova koaliciona vlada, četvrta koju je vodio, preuzela je dužnost u januaru 2022. nakon najdužih koalicionih pregovora u holandskoj političkoj istoriji.

Tokom pokrajinskih izbora ranije ove godine, populistička pro-farmerska stranka odnela je iznenađujuću pobedu, dok je Ruteovu stranka pala na drugo mesto.

Očekuje se da će kasnije ove godine biti održani izbori za donji dom holandskog parlamenta koji ima 150 mesta.

Holandski mediji navode da je izborna komisija saopštila da izbori neće biti održani pre sredine novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić