PREMIJER ČEŠKE: Ukrajina mora da zna perspektive za članstvo na NATO samitu

Novosti online

04. 07. 2023. u 17:42

ČEŠKA i Slovačka se slažu u mišljenju da Ukrajina mora na predstojećem NATO samitu u Viljnusu dobije veliku političku podršku, uključujući i perspektive njenog članstva u Alijansi, izjavio je češki premijer Petr Fiala nakon razzgovora sa premijerom Slovačke Ljudovitom Odorom u Pragu.

ПРЕМИЈЕР ЧЕШКЕ: Украјина мора да зна перспективе за чланство на НАТО самиту

Foto: Profimedia

-Ukrajina, na NATO samitu u Viljnusu 11-12. jula, očekuje jasan signal zemalja članica Alijanse. Češka i Slovačka se slažu da bi na samitu trebalo težiti da Ukrajina dobije što jaču političku podršku, uključujući i informacije o perspektivi njenog članstva u savezu, rekao je on.

Naglasio je da Češka i Slovačka i dalje nameravaju da aktivno podržavaju Ukrajinu i da učestvuju u njenoj obnovi. Istakao je da će Češka obnoviti Dnjepropetrovsku oblast, ali da je spremna i da učestvuje u obnovi i drugih regiona.

Fiala je izjavio i da je zadovoljan činjenicom da će na samitu u Viljnusu učestvovati i lideri nekih država Jugoistočne Azije, dodao je i da je neophodno podržati članstvo Švedske u NATO koje još uvek nisu ratifikovale Turska i Mađarska.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)