VAŠINGTON IZNENAĐEN ZBOG SITUACIJE SA PRIGOŽINOM: Američke službe očekivale krvaviju pobunu "Vagnera"

Novosti online

26. 06. 2023. u 12:04

ANALITIČARI američke obaveštajne službe očekivali su da će osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin naići na veći otpor i da će posledice njegovih postupaka biti tragičnije nego što se ispostavilo, javlja Si-En-En, pozivajući se na neimenovani izvor.

ВАШИНГТОН ИЗНЕНАЂЕН ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ СА ПРИГОЖИНОМ: Америчке службе очекивале крвавију побуну Вагнера

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Pouzdano znam da smo pretpostavljali da će biti mnogo nasilnije i krvavije - rekao je on.

Sagovornik kanala je dodao da je brzo zaključivanje sporazuma sa Prigožinom bilo iznenađenje za Vašington.

Kako navodi Njujork tajms, američki obaveštajci su unapred znali za Prigožinove planove. Nekoliko dana pre događaja, obaveštajne agencije su održale brifinge za Belu kuću i Pentagon, a po dobijanju više informacija – za čelnike Kongresa.

Tokom noći 24. juna u Rostovu na Donu snage „Vagnera“ zauzele su štab Južnog vojnog okruga, nakon izjave Evgenija Prigožina da je ruska avijacija izvela napade na kampove te vojne grupe. Ministarstvo odbrane Rusije i Federalna služba bezbednosti Rusije su te navode demantovali.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dejstva „vagnerovaca“ nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak zbog organizovanja oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka saopštila da je on pregovarao s Prigožinom, koji je prihvatio njegov predlog da obustavi kretanje „Vagnera“ na teritoriji Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u subotu uveče saopštio da će Prigožin otputovati u Belorusiju, a da će krivični postupak protiv njega biti obustavljen.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)