LOPOV POKUŠAVA DA SVRGNE PUTINA: Ko je Jevgenij Prigožin - mračna biografija vođe vagnerovaca

Novosti online

24. 06. 2023. u 12:17 >> 18:44

ŠEF ruske privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin čiji su pripadnici sa fronta u Ukrajini prešli u Rusiju i preuzeli kontrolu nad gradovima Rostov na Donu i Voronjež, pokušava da izvede državni udar u Rusiji.

ЛОПОВ ПОКУШАВА ДА СВРГНЕ ПУТИНА: Ко је Јевгениј Пригожин - мрачна биографија вође вагнероваца

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

Prigožina zapadni mediji predstavljaju kao "osuđenog lopova koji želi da preuzme kontrolu nad nad ruskom vojnom kampanjom u Ukrajini".

Navodi se da je 1981. tada 20-godišnji Prigožin uhvaćen u krađi po drugi put i osuđen na 12 godina zatvora, od čega je odslužio devet godina iza rešetaka. Nakon puštanja na slobodu Prigožin je počeo da prodaje viršle u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Peterburgu, rodnom Putinovom gradu.

Potom je Prigožin osnivao ili bio umešan u pokretanje raznih novih poslovnih poduhvata, a tokom prve decenije 21. veka njegov odnos sa Putinom postajao je sve bliži.

Skaj njuz navodi da je to rezultiralo time da su Prigožinove kompanije počele da dobijaju unosne poslove od ruskih vlasti. Iako je i pre rata u Ukrajini Prigožin već bio bogat, ovaj rat mu je omogućio jedinstvenu platformu za širenje uticaja.

Uz odobrenje Kremlja, Prigožin je po zatvorima regrutovao ljude za front i nudio im slobodu ukoliko u Ukrajini prežive šest meseci ugovora s "Vagnerom". Uporedo sa jačanjem vagnerovaca rasla je i netrpeljivost između Prigožina i ruskih vojnih komandanata, pre svega ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Ruski lider Vladimir Putin je u obraćanju građanima poručio da su organizatori oružane pobune izdajnici i da će odgovarati za to.

Rusko Ministarstvo odbrane obratilo se ranije pripadnicima "Vagnera", pozvalo ih da pokažu razum i da što pre stupe u kontakt sa predstavnicima Ministarstva odbrane ili snaga bezbednosti. Svima će biti garantovana bezbednost, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa