AMERIČKI MILITARY WATCH: Otključan pun potencijal ruskog ATGM Kornet (VIDEO)

P. Z. S. /militarywatchmagazine.com

18. 06. 2023. u 20:11

ZEMLjE NATO-a su nesvesno pomogle da se otključa puni potencijal ruskog protivtenkovskog raketnog sistema Kornet donirajući svoja oklopna vozila ukrajinskoj vojsci.

АМЕРИЧКИ MILITARY WATCH: Откључан пун потенцијал руског АТГМ Корнет (ВИДЕО)

Lansiranje sa postolja vozila ili aviona

Ovo mišljenje su sa svojim čitaocima podelili i novinari Military Watch. Prema ekspertima američkog izdanja, ATGM, usvojen 1998. godine, i dalje ostaje „strašno oružje“.

Kornet je laki ručni raketni sistem od 28 kg koji nosi pešadija, i kao i velika većina ruskih sistema naoružanja, na njemu je najveći deo istraživanja i razvoja završen u sovjetsko doba. Ulazeći u službu nakon izvesnog odlaganja 1998. godine, starije varijante Korneta su prvi put korišćene u borbama tokom rata u Iraku, gde su ih iračke specijalne snage efikasno koristile protiv američkih tenkova Abrams i borbenih vozila Bradli 2003. Slično su se pokazale efikasnim protiv izraelskih tenkova Merkava, uključujući poboljšanu varijantu Merkava 4, koju je koristio Hezbolah 2006. godine, probijajući oklop najmanje dve desetine tenkova tokom pokušaja izraelske invazije na Južni Liban 2006. Milicije terorističke grupe Islamske države su takođe veoma efikasno koristile zarobljene Kornete da onesposobe više tenkova iračke vojske Abrams 2014. godine, sa nekim izveštajima koji ukazuju na to da su milicije koristile i Kornete sa velikim efektom protiv turskih tenkova Leopard 2 u Siriji. Uspeh projektila je naveo i Iran i Severnu Koreju da razviju autohtone varijante, potonju oko deceniju ranije kao Bulsae-3, pri čemu Hezbolah koristi i iransku i korejsku varijantu.

Napredne sposobnosti Korneta izgrađene su na dugoj istoriji Rusije koja je tokom Hladnog rata razvila vodeće svetske prenosne protivtenkovske vođene raketne sisteme, pri čemu su sovjetski sistemi Konkurs i Metis smatrani svetskim liderima u svoje vreme i koji su imali mogućnosti daleko ispred svojih zapadnih rivala. Značajna karakteristika rakete je njena bojeva glava sa tandem punjenjem, sa dva HEAT punjenja odvojena raketnim motorom, što omogućava povećanje žižne daljine drugog punjenja i na taj način značajno poboljšava njegove prodorne sposobnosti. Druga bojeva glava je posebno velika što doprinosi njenoj moći preživljavanju protiv kontramera. Dan/noćni termalni nišani raketnog sistema sa zumom od 12x/20x značajno nadmašuju mogućnosti rivalskih zapadnih projektila, sa navođenjem laserskog zraka koji se koristi za maksimalnu preciznost.

Foto: Tviter

Poboljšane varijante Korneta su nastavljene da se razvijaju, posebno povećani domet Kornet-EM koji ima koristi od karakteristika dizajniranih da poraze eksplozivni reaktivni oklop, kao i mogućnosti automatskog praćenja ciljeva. Iako Kornet ostaje zastrašujuća i isplativa imovina, dometa do 10.000 m, sve više se smatra da su njegove sposobnosti zaostajale za vrhunskom oštricom, posebno u odnosu na sisteme kao što su američki Javelin, izraelski Spike i kineski HJ-12 koji se smatraju za tri najbliža kandidata za globalno liderstvo na terenu. Svi oni su predstavljeni godinama nakon što je Kornet ušao u službu i koriste se je mogućnostima Fire and Forget (Ispali i zaboravi) koje su nedostajale njihovom ruskom konkurentu, a Rusija tek treba da razvije uporedivi raketni sistem.

NA VOZILIMA

Umesto ručnog postavljanja nišana na metu tokom celog leta projektila, operater odredi metu jednom i kompjuter prati metu dok projektil putuje ka njemu do udara. Novo kodiranje snopa takođe omogućava vozilu opremljenom dvostrukim lanserima da napadne dve različite mete odjednom, povećavajući brzinu paljbe, smanjuje broj vozila potrebnih za misiju i može uništiti vozila opremljena sistemom aktivne zaštite koristeći salvu raaketa ka jednom cilju.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?