"POLAŽEM SVOJE NADE U AMERIČKI NAROD": Bil Gejts na sastanku sa liderom Kine Si Đinpingom (VIDEO)

Novosti Onlajn

16. 06. 2023. u 11:47

KINESKI predsednik Si Đinping sastao se danas sa osnivačem Majkrosofta Bilom Gejtsom i poručio da se nada da bi mogli zajedno da sprovedu aktivnosti koje su od obostranog interesa za Kinu i SAD.

ПОЛАЖЕМ СВОЈЕ НАДЕ У АМЕРИЧКИ НАРОД: Бил Гејтс на састанку са лидером Кине Си Ђинпингом (ВИДЕО)

foto: Telegram printskrin/Sputnjik Srbija | Sputnik Srbija

Si je na prvom sastanku sa Gejtsom posle nekoliko godina, američkog preduzetnika nazvao "starim prijateljem", prenosi Rojters.

- Često kažem da temelj odnosa SAD i Kine leži u njenim narodima. Polažem svoje nade u američki narod - rekao je Si u video snimku koji je objavila kineska televizija.

On je saopštio Gejtsu da je u trenutnoj globalnoj situaciji "moguće zajednički sprovoditi različite aktivnosti koje su korisne za dve zemlje i narode, aktivnosti koje su od koristi za čovečanstvo u celosti".

Tokom sastanka sa Gejtsom, Si je rekao da Kina neće slediti staru politiku "jake države koja želi hegemoniju", već će raditi sa drugim zemljama na postizanju zajedničkog razvoja, navode kineski mediji.

Gejts, koji je u sredu stigao u Peking, rekao je Siju da je "počastvovan" što je imao priliku da se sastane sa kineskim predsednikom i naveo da je pred njima "mnogo važnih tema za razgovor".

Sastanak sa Gejtsom označava kraj duge pauze koju je Si tokom poslednjih godina imao u susretima sa stranim privatnim preduzetnicima i poslovnim liderima.

Nekoliko stranih izvršnih direktora posetilo je Kinu otkako je ponovo otvorena početkom ove godine, ali većina se uglavnom sastala sa ministrima u vladi.

Gejts je otišao iz upravnog odbora Majkrosofta 2020. godine kako bi se fokusirao na filantropske radove koji se odnose na globalno zdravlje, obrazovanje i klimatske promene.

Poslednji poznati sastanak između Sija i Gejtsa bio je 2015. godine, kada su se sastali na marginama foruma Boao u provinciji Hainan.

Početkom 2020. godine, Si je napisao pismo Gejtsu u kome se zahvalio njemu i Fondaciji Bil i Melinda Gejts na pomoći Kini, uključujući 5 miliona dolara za njenu borbu protiv kovida.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)