RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe za Vremjevsku izbočinu: VSU napada; MO Rusije - Ogromni gubici VSU (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti Online

14. 06. 2023. u 07:48 >> 02:00

U toku je 475. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Snažne eksplozije su odjeknule u Odesi. Danska je izrazila želju da obučava ukrajinske pilote.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе за Времјевску избочину: ВСУ напада;  МО Русије - Огромни губици ВСУ (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

BITKA ZA VREMJEVSKU IZBOČINU

Na Vremjevskoj izbočini nastavljaju se žestoke borbe na liniji Makarovka-Urožajnoje.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ukrajinske oružane snage su od 4. juna samo na liniji dodira izgubile oko 7,5 hiljada ubijenih i ranjenih, ne računajući poginulo vojno osoblje kao rezultat upotrebe ruske dalekometnog preciznog naoružanja i aviona u dubinama ukrajinske teritorije. Ovo je ukupan broj ljudstva uključenog u napade duž cele linije fronta.

Makarovka je pod vatrenom kontrolom ruskih trupa: položaji Oružanih snaga Rusije nalaze se na obližnjim visovima i južno od naselja. Ukrajinske formacije pokušavaju da se pomere na jug, a ako pešadija uspe da se raziđe kroz porušene zgrade, onda artiljerci RF rade na tehnici po prilazima naselju.

Ilustracija telegram rybar

Urožajnoje je pod sigurnom kontrolom ruskih trupa. Prednja ivica ide severoistočnom periferijom sela. Svi pokušaji napredovanja bili su odbijeni.

Levadnoje je pod kontrolom ukrajinskih formacija: odatle pokušavaju da krenu ka Prijutnoju. Novodarovka je u sivoj zoni.

Ravnopolj je pod stabilnom kontrolom ruskih trupa.

 

00.11

HARKOVSKI PRAVAC

Istovremeno, ukrajinske formacije nastavljaju da gomilaju snage na teritorijama Harkovske oblasti koje se graniče sa Rusijom. Komanda Oružanih snaga RF očekuje još jedan VSUljski prodor pod zastavom diverzanata iz takozvane „RDK“.

Ilustracija telegram rybar

 


Delovi Oružanih snaga Ukrajine pojačani su ičkerijskim militantima iz bataljona Šeik Mansur, za koje je planirano da budu obučeni u uniforme Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije i Nacionalne garde radi provokacija. Ova taktika je zbog činjenice da su raniji delovi jedinice Ahmat stigli u Belgorodsku oblast.
 

DEJSTVO RAKETA I DRONOVA

Oružane snage Rusije su noću pogodile vojne ciljeve u centralnoj, južnoj i istočnoj Ukrajini, koristeći bespilotne letelice porodice Geran i različito raketno oružje za napad.

23.45

HERSONSKI PRAVAC

Kako navode zvaničnici, voda iz Dnjepra će se do 20. juna vratiti u normalan tok. Ali poplavljena područja tek treba da se oporave.

Na predlog ukrajinskih vlasti informaciono-psihološkog rata, širi se scenario odvojen od realnosti ofanzive ukrajinskih formacija duboko u Hersonsku oblast i granice Krima.

Prema planu VSU, kroz močvarnu oblast biće izgrađen prelaz za prebacivanje udarne pesnice velikih razmera, koja bi trebalo da zauzme Novu Kahovku, a kasnije da zada precizne udarce preko Čaplinke do Armjanska i Melitopolja.

Takav scenario, s obzirom na neprikladnost teritorija na levoj obali Dnjepra, izgleda neuverljivo.

Ilustracija telegram rybar

Najverovatnije, takve poruke se šire kako bi se prikrili pravci prebacivanja pojačanja: tri brigade su nedavno prebačene iz Nikolajeva u Donbas. Osim toga, doušnici sa terena javljaju o stalnom prebacivanju opreme na istok.

Mnogo je verovatniji scenario desantne operacije u akumulaciji Kahovka: nakon poplave sliva oštećene su minsko-eksplozivne barijere, tako da je potencijalno moguća opcija desantnih grupa na ovom području.

23.24

Varšava bi da bude evropski centar za održavanje američkih tenkova

Poljska ima velike šanse da postane centar za održavanje američkih tenkova „ejbrams“ i drugih koji se nalaze širom Evrope, rekao je ambasador te zemlje pri NATO Tomaš Šatkovski tokom panel-diskusije na medijskoj platformi „Defense One“.

Foto Tanjug/AP


22.11

Balickij: Znamo kako da obaramo hajmarse i storm šedou rakete

Ruski vojnici naučili su kako da obaraju rakete „hajmars“ i „storm šedou“, ali su ove druge posebno problematične, izjavio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Foto Tanjug/AP

On je napomenuo da rakete „storm šedou“ imaju veći radijus dejstva. Prema njegovim rečima, u proseku se obori oko 50 odsto ovih raketa.

-Raketa je savremena, iako nije najnovija, ali je dovoljno brza, leti ispravno, različitim brzinama, na različitim visinama, menja režime, tako da je nije lako oboriti, objasnio je Balicki

 

19.30

Ruski sistemi za Elektronsko ratovanje obaraju dronove

Sistem za elektronsko ratovanje omogućio je da se ruske snage izbore sa napadom bespilotnih letelica tokom kontraofanzive ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora oblasti Evgenije Balicki.

On je istakao da su odlično radile inženjerijske jedinice, kao i snage za elektronsko ratovanje, koje su prizemljile ukrajinske bespilotne letelice.
 

18.30

Baliciki: VSU nije napredovao u Zaporožju, dobili smo 20 korneta

Ukrajinske snage tokom kontraofanzive u zaporoškom pravcu nisu napredovale ni koraka u sivoj zoni, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim rečima, borbe se trenutno vode na uzvisini iznad Vremevke, na granici Zaporoške oblasti i DNR.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

On je dodao da su na liniji fronta u regionu izgrađena veoma ozbiljna utvrđenja.

-Pitao sam predsednika, on se lično uključio u nabavku ‘korneta’ (prenosiva protiv-oklopna vođena raketa), dali su nam 20 ‘korneta’ po direktnom naređenju Vladimira Vladimiroviča (Putina). Dobili smo i sisteme ‘zoopark’ (radarski sistem za izviđanje i kontrolu paljbe), precizirao je Balicki.

 

18.20

Pokušaj izvlačenja oštećene tehnike (VIDEO)

Ukrajinski tenk, sudeći po redosledu dinamičke zaštite - zarobljeni T72B3 ili 72 89 godina, pokušava da evakuiše pogođeni MRAP na Vremjevskomj izbočini. Ali nakon što ga pogodi Lancet, odlučuje da ga ostavi i smrska oklopni auto.

Takođe u okviru snimka moguće je videti još nekoliko havarisanih napuštenih oklopnih vozila.

17.33

Afrička delegacija u Moskvi i Kijevu

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće u subotu 17. juna u Peterburgu sa delegacijom sedam afričkih lidera o inicijativi za mirno rešavanje krize u Ukrajini, izjavio je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

Dan ranije, 16. juna, afrička delegacija će u Kijevu razgovarati sa rukovodstvom Ukrajine.

17.26

Obuka ukrajinskih letača  na F-16

U jednoj od zemalja Istočne Evrope biće otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16, saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije.

„Holandija i neke druge evropske zemlje rade na tome da što pre započne obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16. Istovremeno se radi na otvaranju centra za obuku u jednoj od zemalja Istočne Evrope“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

17.20

Dejstvo "smerča" na Krasnolimanskom frontu

Odred raketnog sistema „smerč“ grupe snaga „Centar“ je u limanskom pravcu uništio mesto koncentrisanja ukrajinske tehnike, saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

Foto printskrin tvzvezda.ru

On je dodao da je avijacija grupe uništila tri punkta privremene dislokacije Oružanih snaga Ukrajine, uporište i mesto koncentrisanja tehnike, a odred sistema „verba“ uništio je bespilotnu letelicu „furija“.


 

17.18

Sijarto: Rat u Ukrajini neće skor prestati

Sukob u Ukrajini neće se skoro završiti, to pokazuju vojna pomoć Kijevu i „duboko prisustvo“ Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.

-Vojna pomoć Ukrajini, odsustvo bilo kakvog pokreta na obe strane za okončanje sukoba, obuka ukrajinskih vojnika u evropskim zemljama i ‘duboko prisustvo’ Sjedinjenih Američkih Država u ratu pokazuju da se rat neće završiti u najskorije vreme“, rekao je Sijarto za tursku agenciju Anadolija.

Sijarto je dodao da Ukrajina ne može da se bori protiv Rusije bez vojne pomoći SAD, istakavši da „postizanje održivog mira zavisi od dogovora između Vašingtona i Moskve“.

17.11

Popravka brane Kahovka moguća

Brana Kahovske hidroelektrane, oštećena u napadu ukrajinskih trupa, moći će da se popravi, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Foto Tanjug/AP

-Čim se voda povuče, izvršićemo merenja. Brana na Kahovskoj HE moći će da se obnovi, rekao je on, napominjući da u ovom trenutku nije aktuelan zadatak proizvodnje električne energije.

Saldo je dodao da su troškovi obnove hidroelektrane procenjeni na 200 milijardi rubalja (više od dve milijarde evra), a radovi će moći da se pokrenu nakon prestanka borbenih dejstava.

 

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:


- Oružane snage Rusije izvele su uspešne napade visokopreciznim oružjem na rezerve ukrajinske vojske i stranih plaćenika, kao i na skladišta municije;
- Više od 5.100 oruđa terenske artiljerije i minobacača Oružanih snaga Ukrajine uništila je ruska vojska od početka sprovođenja specijalne operacije;
- Oružane snage Rusije likvidirale su u pravcu Donjecka više od 205 ukrajinskih vojnika;
- Ruske snage su na području grada Zaporožja uništile radar za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18;
- Vojska Rusije uništila je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine na području Severska Malog i Časova Jara u DNR;
- Oružane snage Rusije odbile su napade dve motorizovane pešadijske čete ukrajinske vojske na Vremjovskom vistupu na području naselja Makarovka u DNR;
- Oružane snage Rusije uništile su u pravcu Hersona gotovo 50 vojnika i samohodni top „akacija“ Oružanih snaga Ukrajine;
- Oružane snage Rusije odbile su napade dve četne taktičke grupe ukrajinske vojske na području naselja Prečistovka u DNR;
- Vojska Rusije je tokom prethodnog dana likvidirala gotovo 60 vojnika, samohodni top „gvozdika“ i „grad“ Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
- Ruske snage su tokom prethodnog dana zaustavile aktivnost tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe je u pravcu Kupjanska;
- Oružane snage Ukrajine nastavile su napade u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu i pretrpele značajne gubitke u ljudstvu i tehnici;
- Od 4. juna oko 7, 5 hiljada pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno je ili ranjeno tokom napada u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu;
- Oružane snage Ukrajine su u toku proteklog dana izgubile više od 800 ljudi i 20 tenkova u pravcu Zaporožja i Južnog Donjecka;
- PVO sredstva su tokom proteklog dana presrele 2 rakete „storm šedou“, 4 projektila „hajmarsa“, oborile oko 20 dronova;
- Skladište artiljerijske municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine uništeno je u Zaporoškoj oblasti, Ruska vojska sprečila je napad jedinica 128. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Žerebjanke u Zaporoškoj oblasti.

16.44

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi, te da ne zna da li ća ona biti prekretnica u ratu.

"Što više Ukrajina bude napredovala, to će ona biti jača za pregovaračkim stolom", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

14.08

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin smatra da trajanje kontraofanzive ukrajinskih trupa direktno zavisi od sposobnosti Zapada da pruži pomoć u tehnologiji, ukrajinska strana je već naišla na poteškoće.

"Teško je ovde prognozirati. To zavisi od niza faktora, ne govorim o akcijama ili željama ukrajinskog režima, govorim o slanju opreme i drugoj pomoći zapadnih zemalja. Koliko će dugo oni pomagati, koliko će brzo moći da reše probleme koji su sada već nastali kao deo kontraofanzive ukrajinskog režima – od toga će zavisiti razmere svega što se dešava“, rekao je Pušilin novinarima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Peterburgu.

14.00

Ruske oružane snage na jednom od sektora fronta u Zaporoškoj oblasti zaustavile su novi napad ukrajinske vojske, rekao je Sputnjiku šef zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Neprijatelj je rano jutros na jednom od sektora fronta pokušao da napadne naše položaje uz pomoć tenkova i pešadije, ali je otkriven i uništen“, rekao je Rogov.
On je istakao da je sprečeno pregrupisavanje ukrajinskih snaga na frontu.

13.05

Sukob u Ukrajini će se uskoro okončati, za to postoje veliki preduslovi, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„U Ukrajini ćemo okončati ovaj rat. Za to već postoje veliki preduslovi. Ali onda će nam ti sumanuti ljudi sa Zapada koji su izgubili razum stvarati mnogo problema“, rekao je Lukašenko televiziji „Rusija 1“.

09.39

Ruske oružane snage na jednom od sektora fronta u Zaporoškoj oblasti zaustavile su novi napad ukrajinske vojske, rekao je Sputnjiku šef zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Neprijatelj je rano jutros na jednom od sektora fronta pokušao da napadne naše položaje uz pomoć tenkova i pešadije, ali je otkriven i uništen“, rekao je Rogov.

On je istakao da je sprečeno pregrupisavanje ukrajinskih snaga na frontu.

08.40

„Sanitarna zona“ u Ukrajini, iz bezbednostnih razloga, trebalo bi da prolazi kroz Lavov, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

„S obzirom na neprijateljske odluke da se režim u Kijevu snabdeva oružjem dugog dometa, takva linija bi trebalo da prolazi duž granica Lavova (poljskog Lemberga) i odigra zaštitnu ulogu“, navodi se u unosu političara u Telegram kanalu.

7.32 

Helikopteri ruske grupe Zapad izveli su osam napada na položaje ljudstva, naoružanja i vojne tehnike ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol grupe Zapad Sergej Zibinski.

Helikopteri Ka-52 i Mi-28 izveli su napade na 14. Posebnu mehanizovanu brigadu i 103. Posebnu brigadu teritorijalne odbrane.

Artiljerija grupe osujetila je tri pokušaja rotacije ukrajinskih jedinica u području Molčanova, Novomlinskog i Kislovke.

7.17

Danska vlada je blizu donošenja odluke o obuci ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 na teritoriji kraljevine. To bi verovatno moglo da počne u avgustu, javila je agencija Ritsaus Bureau.

Iako sama odluka još nije zvanično doneta, 15. juna, na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine na čelu koje se nalaze SAD, vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen će saopštiti želju svoje zemlje da obezbedi kapacitete za obuku ukrajinskih piloti.

- Očekujem da ćemo tokom leta imati sve formalne okvire za početak obuke u avgustu. Želeo bih da odložim otkrivanje detalja dok ne budemo potpuno spremni - istakao je on.

Konkretan program obuke ukrajinskih pilota će zavisiti od toga koje države pristanu da doniraju Ukrajini borbene avione F-16. Prema rečima danskog političara, broj zemalja koje se zalažu za prebacivanje ovih letelica Oružanim snagama Ukrajine stalno raste.

7.11 

Tokom noći eksplozije su odjeknule u Odesi, prenela je agencija TSN. Dejstvovala je PVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!