ZA JAČANJE KONTRAOFANZIVE PROTIV RUSIJE: Pentagon otkrio šta sadrži novi paket vojne pomoći Kijevu

Novosti online

13. 06. 2023. u 19:50

PENTAGON će Kijevu isporučiti novi paket vojne pomoći ukupne vrednosti od 325 miliona dolara, koji će podrazumevati širok spektar raketa, projektila i druge municije za jačanje kontraofanzive protiv Rusije, saopštio je Stejt department, prenosi AP.

ЗА ЈАЧАЊЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Пентагон открио шта садржи нови пакет војне помоћи Кијеву

FOTO: AP/Tanjug

Amerika će Ukrajini poslati rakete za ključne sisteme protivvazdušne odbrane (NASAM i HIMARS), protivtenkovske sisteme "džavelin" i raketne sisteme "stinger", kao i dvadesetak borbenih oklopnih vozila "bredli" i "strajker".

Pentagon je takođe saopštio da je obim američke vojne pomoći Ukrajini u toku mandata predsednika SAD Džozefa Bajdena premašio je 40,7 milijardi dolara, pri čemu je od početka Specijalne vojne operacije Vašington Kijevu poslao vojnu pomoć u vrednosti od skoro 40 milijardi dolara.

Rusija je u međuvremenu poslala notu državama članicama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu biti legitimna meta za Rusku Federaciju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da se zemlje NATO-a isporukom oružja Ukrajini "igraju vatrom", ističući da naoružavanje Ukrajine ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora, te da će imati negativan efekat.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)