SAD IZBEGLE EKONOMSKI FIJASKO: Bajden pohvalio republikance, "Ponašali se odgovorno, stavili dobrobit zemlje ispred politike"

A.Vojinović

05. 06. 2023. u 07:00

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden potpisao je predlog zakona o podizanju javnog duga zemlje i suzbijanju potrošnje savezne američke vlade čime su SAD i formalno izbegle bankrot. Šef Bele kuće je nove odredbe parafirao u subotu, dva dana pre isteka roka, odnosno, do danas, kada je američkoj vladi pretio da se dogodi istorijski ekonomski fijasko. Gornja granica javnog duga podignuta je na 31,4 milijarde dolara.

САД ИЗБЕГЛЕ ЕКОНОМСКИ ФИЈАСКО: Бајден похвалио републиканце, Понашали се одговорно, ставили добробит земље испред политике

Tanjug

- Potpisao sam zakon o dvopartijskom budžetskom sporazumu koji sprečava neizvršavanje obaveza uz istovremeno smanjenje deficita, čuvajući socijalno osiguranje Medicare i Medicaid i ispunjavajući obavezu prema našim veteranima - navodi se u Bajdenovoj objavi na "Tviteru".

Nacrt zakon o podizanju granice vladinog duga prešao je trnovit put minule nedelje. Iako se očekivalo da će poslanici oba doma američkog Kongresa na kraju usvojiti odredbe oko kojih su se prethodno dogovorili predsednik Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti, otvaralo se pitanje među zvaničnicima hoće li na vreme uspeti da završe sve procedure pre nego što vlada ostane bez novca 5. juna.

Prvo je zakon uz negodovanje dela demokrata, ali i okorelih konzervativaca ipak prošao glasanje u Predstavničkom domu Kongresa. Dan kasnije, poslanici američkog Senata sa 63 glasa za i 36 protiv usvojili su novi zakon. Bajden je zbog truda u podizanju gornje granice duga pohvalio republikanske kolege, Makartija, ali i lidera manjine u Senatu Miča Mekonela.

- Ponašali su se odgovorno i stavili su dobrobit zemlje ispred politike - poručio je šef Bele kuće.

Novi zakon podrazumeva da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 milijarde dolara za troškove koji se ne odnose na sistem nacionalne odbrane. Sporazum suspenduje ograničenje duga do 1. januara 2025, čime se uklanja pretnja neispunjavanja obaveza do predsedničkih izbora zakazanih za iduću godinu. Između ostalih odredbi, proširuju se radni zahtevi za hranu i zdravstvenu pomoć. Potpuna sredstva za medicinsku negu vojnih veterana, takođe, bi se povećala, u skladu sa onim što je predsednik Bajden tražio.

Zakon će rezultirati uštedom od 1,5 milijardi dolara tokom jedne decenije, saopštila je ranije nezavisna kancelarija za budžet Kongresa. Iako je to uglavnom bio dvopartijski zakon, bilo je republikanaca koji su rekli da dogovor nije otišao dovoljno daleko sa rezovima, dok su neke demokrate rekle da je otišao predaleko.

Dvostranačje je živo i zdravo

PREDSEDNIK Bajden povodom delikatnog trenutka u kojem su se našle SAD obratio se građanima u petak iz Ovalnog kabineta poručivši da je dvostranačje "živo i zdravo". "Donošenje sporazuma o budžetu je bilo kritično. Ulozi nisu mogli biti veći. Kada sam se kandidovao za predsednika, rečeno mi je da su dani dvostranačja prošli i da demokrate i republikanci više ne mogu da rade zajedno. Odbijam da verujem u to. Ni republikanci ni demokrate nisu dobili sve što su želeli, ali je američki narod dobio ono što im je potrebno. Sprečili smo ekonomsku krizu i ekonomski kolaps", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)