KINA OSVAJA “AMERIČKO” TRŽIŠTE: Kraljevska saudijska vojska mogla bi da zameni lovac Tornado sa Čengdu J-10C

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

27. 05. 2023. u 18:31

SA izveštajima u kojima se tvrdi da će Egipat sledeće nedelje održati pregovore u Maleziji o nabavci 12 borbenih aviona J-10C, isti izvor, Taktikal Riport (Tactical Report), kaže da Saudijska Arabija takođe pokazuje interesovanje za kineski borbeni avion.

КИНА ОСВАЈА “АМЕРИЧКО” ТРЖИШТЕ: Краљевска саудијска војска могла би да замени ловац Торнадо са Ченгду Ј-10Ц

Foto vikipedija / Alert5


Ovo je druga bliskoistočna zemlja za koju se kaže da je zainteresovana za kupovinu Čengdu J-10 Vigorous Dragon.

Prema izvorima, u narednim godinama, Rijad će početi da postepeno ukida zastareli višenamenski borbeni avion Panavia Tornado. Kraljevina ima oko 80 jedinica ovog borbenog aviona, razvijenih zajednički između Italije i Velike Britanije. Trenutno, okosnica Kraljevskog saudijskog vazduhoplovstva (RSAF) čini oko 200 F-15S/SA Strike Eagles, 60 F-15C Eagle, 21 F-15D Eagle i 72 Jurofajter Tajfuna (Eurofighter Typhoons).

Rečeno je da je nabavka Čengdu J-10 Vigorous Dragon u kompletnom paketu koji uključuje dodatno naoružanje, uglavnom dronove. Pominju se modeli dronova Sky Saker FX80, bespilotna letelica CR500 za vertikalno poletanje i sletanje (VTOL), municija Cruise Dragon 5 i 10 i sistem PVO kratkog dometa H-17.

Stručnjaci kažu da je takva kupovina očekivana i potpuno moguća nakon što su Rijad i Peking snažno počeli da jačaju svoje odnose poslednjih meseci od početka godine. Štaviše, Peking je pristao da kupuje naftu od bliskoistočnog kraljevstva, dok je Saudijska Arabija pristala da prihvati kineski juan u tim poslovima.

Foto vikipedija/Davidsmith2014

Trgovinski odnosi između dve zemlje sežu još dalje. Kina i Saudijska Arabija dogovorile su se da izgrade zajedničku proizvodnu liniju u novoj fabrici za proizvodnju dronova unutar Saudijske Kraljevine. Na kraju, ali ne i najmanje važno, 5G telekomunikacionu mrežu kraljevstva izgradio je kineski huavej.

Uprkos javnim prezentacijama dobrih odnosa između Saudijske Arabije i SAD, trgovinski odnosi, posebno u naftnoj industriji, nisu tako „ružičasti“. Rijad očekuje sankcije Vašingtona. Saudijci odbijaju da promene svoju politiku proizvodnje nafte da bi je jeftinije prodavali Zapadu.

Saudijska Arabija je spremna da na svaku zapadnu sankciju odgovori kupovinom kineske robe i, što je najvažnije, kineskog oružja. Iz tog razloga će Rijad nastojati da ojača svoje odbrambene sposobnosti. Diplomatija Pekinga poslednjih meseci na Bliskom istoku ne samo da brine Vašington, već i rizikuje da ošteti američki dolar.

Peking je uspeo da obezbedi „rukovanje“ između Saudijaca i Iranaca, a nešto kasnije i da poboljša odnose između arapskog sveta i Sirije, vraćajući Siriju u Arapsku ligu.

Sustizavši u vojnoj proizvodnji SAD i Rusiju tokom protekle decenije, Kina će pokušati da stekne „jednaka prava“ u regionu koji dugo kontroliše Vašington.

Malo poznata činjenica, ali Saudijska Arabija je najveći uvoznik zapadnog oružja na svetu. Zapadni interesi, koji u velikoj meri utiču na američke, britanske i francuske, mogli bi ozbiljno da pretrpe udar Kine, a to bi moglo da postane prekretnica za međunarodnu politiku.

Foto Tanjug/AP

Saudijska Arabija nije jedina zemlja u regionu zainteresovana za kinesku vojnu opremu. BulgarianMilitary.com je pre samo dan izvestio da će Egipat, još jedan veliki potrošač oružja, sesti za pregovarački sto sa Kinom o kupovini najmanje 12 borbenih aviona J-10C.

Kairo će najverovatnije želeti da zameni propali dogovor sa Moskvom i nabavku lovaca Su-35 koji su već na putu za Iran. Egipat, kao potrošač sovjetskog (u prošlosti i zapadnog) oružja, ima poteškoća da održi svoje platforme sovjetske proizvodnje zbog rata u Ukrajini. Moskva trenutno ne može da garantuje isporuku opreme i rezervnih delova svojim partnerima širom sveta. Ceo vojni budžet i proizvodnja se šalju na prvu liniju fronta.

Dakle, J-10C je savršeno pogodna alternativa za Egipat, kako se ispostavilo i za Saudijsku Arabiju. Ova letelica je verovatno najmoćniji jednomotorni lovac na svetu, a gledajući njegove karakteristike, samo nedostatak stelt funkcije sprečava ga da se rangira u rangu sa američkim vodećim avionom F-35.

J-10C je generacija 4++ i u Kini je tokom obuke ili vojnih vežbi uvek pobeđivao veći J-16 i ruski Su-35 u misijama.

Izveštaji pokazuju da će Rijad takođe želeti da zameni stare F-15 koje su pre više decenija isporučile SAD. O kineskoj platformi se takođe raspravlja kao o potencijalnoj zameni, ali ovog puta o stelt lovcu FC-31. Kineska letelica zapravo već leti iznad kraljevstva. Ovo je L-15 kupljen za potrebe obuke. Upravo je ovaj avion pokazao Saudijcima da je kineska borbena tehnologija veoma napredna. Nije li L-15 razlog zašto je Rijad zainteresovan za J-10C?

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)