B-21 PRAVLJEN ZA RAT KINOM: Okosnica bombarderske komande će biti zamenjena ako ne bude mogao da se nosi sa novim mogućnostima

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

22. 05. 2023. u 20:01

AKO bombarder B-21 ne bude mogao da se nosi sa novim mogućnostima, biće zamenjen.

Б-21 ПРАВЉЕН ЗА РАТ КИНОМ: Окосница бомбардерске команде ће бити замењена ако не буде могао да се носи са новим могућностима

Foto: Printskrin Youtube/ Military TV


Dakle, čak i pre nego što je prošao čitav niz testova i ušao u serijsku proizvodnju, budućnost B-21 je u pitanju. Podsećamo da Northrup Grumman još uvek razvija ovaj strateški avion.

Spremnost Pentagona da preduzme takvu akciju u slučaju neuspeha bombardera potvrdio je zamenik načelnika štaba za planove i programe general-potpukovnik Ričard Mur. On je ovu izjavu dao američkim poslanicima sredinom aprila.

Jedna nova opasnost je Kina. Prema analitičarima u azijsko-pacifičkom regionu, SAD pripremaju udarne snage od B-52 Stratofortresses i B-21 Raider bombardera. Prvi će morati da deluje sa distance. B-21 će igrati ključnu ulogu jer će preuzeti odgovornost za rad u “vrućim” okruženjima. tj. bliže ili duboko u pozadini protivnika.

Prema Murovim rečima, mogućnost zamene B-21 postoji i to ne bi trebalo da bude neobično. On je podsetio da je Pentagon već preduzeo takve akcije. Program za novi sistem za dopunu goriva, na primer, povučen je zbog promenjene pretnje.

Neizvesnost da li će B-21 biti u stanju da parira kineskim savremenim ratnim sposobnostima stavlja vojni budžet pod skrivenu pretnju. Na primer, SAD planiraju da naprave najmanje 100 B-21. Ali neki stručnjaci u SAD kažu da će Vašingtonu biti potrebno najmanje duplo više (200-230) da bi se suprotstavio Pekingu.

Foto: Printscreen/US Military TV

Takvo mišljenje iznosi, na primer, Mark Guncinger, pukovnik USAF u penziji. Prema njegovom mišljenju, Vašington bi trebalo da ima 225 bombardera B-21. Oni bi, zajedno sa B-1 i B-52, trebalo da izgrade flotu bombardera od 300. Tada, kaže Gunzinger, SAD mogu da pobede Kinu.

BulgarianMilitary.com podseća da Vašington već radi na nadogradnji B-1 Lansera. Novi stubovi u bombarderu će omogućiti B-1 da nosi mnogo veći teret. Priča se da to uključuje i nošenje hipersoničnog oružja.

Opstanak američke misije u mogućem ratu sa Kinom zavisiće od bombardera B-21, a ne krstarećih ili balističkih projektila, ili borbenih aviona. Ako B-21 pokaže mogućnost dubokog prodora, to znači da će se američki nosači aviona nalaziti na udaljenosti od 1.800-2.700 kilometara od kineske obale. Ova udaljenost je povoljna za američku mornaricu, jer domet protivbrodskih krstarećih raketa kineske narodne oslobodilačke armije ne doseže toliko daleko.

Ovo je jedna od novih sposobnosti koje će B-21 morati da ostvari. Podsećamo da bi B-21 trebalo da preleti 9.600 km i nosi nosivost od 10 tona.

Probojna moć B-21 će biti ozbiljno testirana. Neki od kineskih protivvazdušnih raketnih sistema nalaze se duboko unutar teritorije. U isto vreme, brodovi, avioni i podmornice ne mogu da se bore neprekidno.

U nekom trenutku, flota B-21 Rajdera će morati da angažuje hiljade neprijateljskih ciljeva dok su podmornice i brodovi u luci da dopune gorivo. Međutim, to traje nedeljama, tako da će B-21 biti oruđe koje će zadržati SAD u ratu.

Mnoga pitanja u ovom trenutku ostaju bez odgovora. Na primer, da li će SAD moći da proizvedu 20 bombardera B-21 godišnje kako je planirano? Jer trenutno, prema ekspertima, SAD mogu proizvesti svega 8-9 bombardera godišnje.

Istovremeno, „podložnost trošenju“ je u pitanju. Gunzinger kaže da SAD trenutno nemaju dovoljnu rezervu da bi mogli da dozvole trošenje bombardera da bi apsorbovali intenzitet potencijalnog rata posebno sa Kinom.

Najgora stvar u Americi je vreme. Ako B-21 ne može da se suprotstavi novim mogućnostima, to znači novi dizajn bombardera. Bar je to ono što je Mur mislio u svom govoru poslanicima. On je takođe naglasio da Kina veoma brzo povećava svoje mogućnosti naoružanja.

B-21 se pojavljuje kao platforma koja će najverovatnije biti angažovana u ratu sa Kinom. Ovaj bombarder bi trebalo da izvrši najviše letova tokom sukoba. Zato je njegov značaj posebno veliki. Štaviše, pošto, iako još nije prošao letne testove i nije ušao u serijsku proizvodnju, Vašington ga već smatra okosnicom američke bombarderske avijacije. Šta ako ne uspe da se suprotstavi novim pretnjama?

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024