ZELENSKI DANAS KOD PAPE: Predsednik Ukrajine u službenoj poseti Italiji gde se sastaje sa zvaničnicima u Rimu i Vatikanu

M. Ostojić/ B. Vlahović

13. 05. 2023. u 10:23

PREDSEDNIK Ukrajine Zelenski, u okviru evropske turneje, posle posete Berlinu, danas stiže u Rim, u službenu posetu Italiji.

ЗЕЛЕНСКИ ДАНАС КОД ПАПЕ: Председник Украјине у службеној посети Италији где се састаје са званичницима у Риму и Ватикану

Vladimir Zelenski, Foto AP

Tamo će se sresti sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, predsednikom Serđom Matarelom i papom Franjom.

Đorđa Meloni je ukrajinskog predsednika već pozvala da dođe u Rim 21. februara tokom njene posete Kijevu, a potom 26. aprila, povodom Rimske konferencije o rekonstrukciji Ukrajine, na kojoj je Zelenski učestvovao putem video-linka, on je uveravao da će se uskoro pojaviti u italijanskoj prestonici.

Od početka rata u Ukrajini Italija se pridružila zemljama koje su uvele sankcije Rusiji.

Italijani su dali Kijevu pet "paketa" vojne pomoći. Ukrajinska ambiciozna premijerka je čak izjavljivala da je Italija spremna da bude garant bezbednosti Ukrajine. Đorđa Meloni kaže da će Italija nastojati da bude što nezavisnija od ruskih energenata.

Predsednik Ukrajine je nedavno izjavio da nije upoznat sa papinim mirovnim inicijativama oko zaustavljanja rata. Čak je rekao da Kijev nikoga nije ovlastio da u ime Ukrajine razgovara o miru.

Papa Franja i Đorđa Meloni, Foto AP

Zelenski će sad direktno moći da čuje kako papa vidi put do prestanka rata. On i dalje ponavlja da će ratovati do oslobađanja poslednjeg pedlja ukrajinske teritorije. Početkom maja papa Franja je izjavio da Vatikan vodi tajnu misiju za zaustavljanje rata u Ukrajini i, kad dođe vreme, on će obelodaniti svoje predloge.

Iz Vatikana se naglašava "nije vezan za mirovnu misiju" o kojoj je sveti otac govorio poslednjih dana. Prema vatikanskom izvoru, Zelenski je zatražio "pre samo nekoliko dana" da ga papa primi u okviru njegove posete Rimu.

Don Stefano Kaprio, profesor i veliki stručnjak za istoriju i kulturu Rusije, smatra da "diplomatija Svete stolice veoma često funkcioniše u dogovoru sa italijanskom diplomatijom".

Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin podseća da je papa već 25. februara 2022. godine otišao kod ambasadora Rusije, a 25. februara razgovarao telefonom sa Zelenskim. U međuvremenu su telefonski kontakti sa obe strane bili u kontinuitetu.

Očekuje se da će Zelenski pozvati papu da poseti Ukrajinu, ali papa, iako svake nedelje na trgu u obraćanju podvlači svoju bliskost sa "mučeničkim ukrajinskim narodom", već duže vreme objašnjava da će otići u Kijev ako bude mogao da ode i u Moskvu.

Biznismeni

Sa predsednicom svoje vlade ne slažu se, međutim, italijanski biznismeni kojima je Rusija bila važno tržište. Mnogi od njih i dalje, uprkos sankcijama, trguju sa Rusijom.

Robu prebacuju preko turskih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)