RAT U UKRAJINI: Obustavlja se rad energoblokova u Zaporoškoj nuklearki; Eksplozije u Harkovu

Novosti onlajn

08. 05. 2023. u 07:45 >> 21:06

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 439.

РАТ У УКРАЈИНИ: Обуставља се рад енергоблокова у Запорошкој нуклеарки; Експлозије у Харкову

FOTO: AP/Tanjug

Eksplozije u Harkovu

Eksplozije u Harkovu, javljaju mediji.

Vazdušna uzbuna je proglašena još delovima Donjecke i Zaporoške oblasti koje se nalaze pod kontrolom Kijeva.

Belicki: Oružane snage Ukrajine počele da izbacuju vodu sa brana

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani su odlučili da obustave rad energoblokova kako bi izbegli provokacije Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je vršilac dužnosti zaporoške oblasti Evgenije Belicki.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

On je napomenuo da su Oružane snage Ukrajine „počele da izbacuju vodu sa brana“.

- Naš nivo (vode u akumulaciji Kahovka) porastao je na 17,08 (metara). Znamo da je to manipulacija. Nuklearni reaktori su obustavili rad. Peti reaktor se nalazi u rezervi - rekao je Balicki.

Ruske snage spremne su da odbiju napade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju i pređu u ofanzivu.

- 58. i 35. armija su spremne da zadrže napad neprijatelja i, štaviše, pređu u kontraofanzivu, govorim o našoj ofanzivi danas, jer imamo dovoljno snaga i sredstava - rekao je on.

Nove informacije o zdravstvenom stanju Prilepina

Zahar  Prilepin, poznati ruski pisac, političar i kopredsednik političke partije Pravedna Rusija – Za istinu, nalazi se u bolnici u stabilnom stanju nakon što mu je automobil dignut u vazduh u terorističkom napadu, saopštila je danas njegova pres-služba.

MiG-ovi stigli u Ukrajinu

Poljska je Ukrajini već isporučila 10 borbenih aviona MiG-29, rekao je zamenik premijera i ministar za nacionalnu bezbednost Poljske Mariuš Blaščak u intervjuu posle sastanka sa kanadskom koleginicom Anitom Anand u Otavi.

- Ukrajini smo isporučili deset MiG-ova 29 - rekao je Blaščak.

Snažne eksplozije u Odeskoj oblasti

Snažne eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti. Navodno, na meti napada našao se, između ostalog i most Zatoke, preko kojeg iz Rumunije stiže gorivo i zapadno oružje. Međutim, neki ukrajinski mediji smatraju su mete bogle biti i ukrajinske rezerve. Gađan je i aerodrom Školjni odakle ukrajinske snage lansiraju dronove.

U istočnim i južnim oblastima Ukrajine čuje se sirena za vazdušnu opasnost, preneo je Sputnjik. 

Kremlj: Čekamo reakciju Vašingtona

Izjava šefa ukrajinske Glavne uprave vojnoobaveštajne službe Kirila Budanova o ubijanju Rusa „u bilo kom delu sveta sve do potpune pobede Ukrajine” još jednom potvrđuje da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o pokretanju specijalne operacije u Ukrajini bila ispravna, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, izjava Budanova je direktna potvrda toga da Kijev nije samo sponzor, već i organizator terorističke aktivnosti.

Optuženom za atentat na Prilepina određen dvomesečni pritvor

Prema sudskoj odluci, Aleksandru Permjakovu, optuženom za dizanje u vazduh automobila pisca Zahara Prilepina, određen je pritvor u trajanju od dva meseca, saopštila je pres-služba Generalnog tužilaštva Rusije.

Foto AP

Prethodno je Istražni komitet Rusije na svom telegram kanalu objavio da je protiv osumnjičenog za atentat na ruskog pisca Zahara Prilepina podignuta optužnica za terorizam.

Ukrajinci će pokušati da zauzmu Zaporošku nuklearku

Planovi ukrajinske vojske za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti uključuju i pokušaj zauzimanja Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je za Sputnjik lider pokreta „Zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, strategiju i taktiku predstojeće kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, razradili su američki i britanski pokrovitelji ukrajinskih snaga, uključujući iz različitih bezbednosnih resora.

- Ukrajinskoj strani dodeljena je uloga statista i izvršilaca zločinačkih naloga - zaključio je Rogov.

Budanov: "Ubijali smo i ubijaćemo Ruse" 

Kijev će nastaviti da napada Ruse širom sveta, rekao je Kiril Budanov, šef obaveštajnog odeljenja ukrajinskog ministarstva odbrane, u intervjuu za Jahu njuz.

Tako je šef ukrajinskog GUR-a odgovorio na izjavu novinara portala da su američke obaveštajne službe navele da su kijevske vlasti umešane u teroristički napad u kojem je poginula ćerka ruskog pisca i filozofa Aleksandra Dugina Darja.

Foto Arhiva

Utovaren prvi brod sa žitom u luci u Marijupolju

Utovaren je prvi brod sa žitom u luci u Marijupolju, rekao je na svom Telegram kanalu vršilac dužnosti predsednika republike Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, organizacija izvoza hrane iz DNR oživeće jedan od najvažnijih sektora privrede – poljoprivredu.

Razorni ruski raketni udari na ciljeve širom Ukrajine

Rusija je pokrenula veliki talas razornih raketnih udara na ciljeve u Kijevu i širom Ukrajine, saopštili su jutros ukrajinski zvaničnici.

Novi napadi su izvedeni u trenutku dok se zvanična Moskva priprema za veliku, tradicionalnu vojnu paradu u čast 78. godišnjice pobede nad fašizmom koja će za ruskog predsednika Vladimira Putina biti prilika da podseti naciju na duh sovjetske armije koja je porazila vojnu silu nacističke Nemačke i poruči da će Rusija pobediti ukrajinski režim koji Kremlj smatra novom inkarnacijom nacizma, prenosi Rojters.

Vrhovna komanda ukrajinske vojske je saopštila danas da su ukrajinske PVO snage uništile 35 dronova iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala tokom noći na različite ciljeve širom zemlje.

EU planira nove sankcije za kineske kompanije koje sarađuju sa Rusijom

Evropska unija je predložila da se uvedu nove sankcije kineskim kompanijama optuženim za prodaju opreme koja bi mogla da se koristi za proizvodnju naoružanja i podršku ruskoj ratnoj mašineriji, piše Fajnenšel tajms (FT).

Navodeći podatke sa kopije liste sankcionisanih preduzeća, britanski list prenosi da je u novom paketu sankcija navedeno sedam kineskih kompanija o kojima će razgovarati nadležni u EU, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: 

DRONOVI IZNAD KREMLjA: Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)