RAT U UKRAJINI: DNR na udaru; Vazdušna opasnost u Kijevu

Novosti online

05. 05. 2023. u 08:09 >> 20:34

RAT u Ukrajini - 436. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska nastavlja da sprovodi raketne napade po položajima ukrajinske vojske i na ključne infrastrukturne objekte širom Ukrajine. Glavne bitke i dalje se vode kod Artjomovska, a ruske snage zauzele su još dva kvarta tog grada.

РАТ У УКРАЈИНИ: ДНР на удару; Ваздушна опасност у Кијеву

Foto Tanjug/AP

DNR na udaru

Ukrajinske snage ispalile su u poslepodnevnim časovima 40 raketa na mesto Široka Balka u DNR.

Ukrajinci spremaju ofanzivu u Zaporoškoj oblasti

Ofanziva ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti mogla bi da počne u narednim danima ili satima, rekao je v.d. gubernatora oblasti Evgenije Balicki u emisiji "Solovjev lajv".

Kako je rekao, prema informacijama iz Zaporožja, Dnjepropetrovska i drugih gradova i sa fronta VSU gomila snage.

- Gde god ima zelenila tu je sada ukrajinska tehnika ili vojska. Protivničkih snaga, prema prilično pouzdanim informacijama, ima dosta. Noću slušamo kako prebacuju tehniku - naveo je Balicki.

Vazdušna opasnost u Kijevu

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu i više oblasti Ukrajine.

Rusi povlače stanovništvo iz 18 naselja

Vlasti Zaporoške oblasti donele su odluku da privremeno stanovništvo 18 naselja koja su tik uz front prebace u unutrašnjost regiona zbog intenzivne vatre sa ukrajinske strane, rekao je v.d. gubernatora Evgenije Balicki.

Srušen most nadomak Artjomovska

U rejonu naselja Jar je srušen most pomoću koga su Oružane snage Ukrajine pokušale da prebace municiju i rezerviste u Artjomovsk, saopštilo je MO Rusije.

Uništena ukrajinska artiljerija kod Avdejevke

Ruska vojska je u blizini Avdejevke uništila položaj ukrajinske artiljerijske baterije.

Na objavljenom snimku se vidi se kako ruski artiljerijci ispljuju granatu, zatim koriguju nišan nakon što je dron poslao precizne koordinate, a zatim isapljuju još jedan hitac nakon čega se vidi beli dim što govori da je projektil pogodio metu.

Danska i Nemačka isporučuju Ukrajini 80 tenkova

Danska će zajedno sa Nemačkom isporučiti Ukrajini 80 tenkova „leopard 1“, izjavio je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen.

- Prva isporuka biće poprilično velika, isporučićemo 80 tenkova `leopard 1`. To je značajan broj - rekao je on.

Inače, danski mediji tvrde da će isporuka tenkova biti realizovana i spremna za korišćenje do 1. juna.

Zaharova: „Mirovni plan“ Zelenskog je metoda za podsticanje konflikta u Evropi

Takozvani mirovni plan predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog je još jedna metoda Sjedinjenih Američkih Država za podsticanje konflikta u Evropi, napisala je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Kao prvo, to ne smatra EU, pa čak ni Borelj, već SAD. Drugo, ako bi EU bila u stanju da ‘broji’, onda se ne bi našla u takvoj situaciji. Treće, 'mirovni plan Zelenskog' nije plan niti je mirovni plan. Ovo je još jedna američka metoda za podsticanje konflikta u Evropi - rekla je ona.

Komentarišući izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da ES smatra da je plan Zelenskog jedini mirovni plan za Ukrajinu, a da kinesku inicijativu „ne shvata ozbiljno“, Zaharova je ukazala na destruktivni karakter plana ukrajinskog lidera.

Borelj: Kina ne šalje oružje Rusiji

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da Kina Rusiji ne šalje naoružanje koje se primenjuje u ukrajinskom konfliktu.

- To se nije dogodilo, a i sama čienjnica da je predsednik Kine razgovarao sa predsednikom Ukrajine je dobra stvar. Mi smo zainteresovani da ne gurnemo Kinu na stranu Rusije - kazao je on.

Borelj je dodao i da jedina zemlja koja može da izvrši ogroman uticaj na Rusiju trenutno je Kina, dok je kineski mirovni plan za Ukrajinu okarakterisao kao „spisak blagih namera“.

- Jedini pravi mirovni plan može se smatrati predlog Vladimira Zelenskog, međutim, rusija ga sigurno neće prihvatiti - zaključio je Borelj.

London priznao: Određena količina oružja se preprodaje

Zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi priznao je da određena količina britanskog naoružanja koje se šalje Ukrajini završava u trećim zemljama.

- Utvrdili smo pouzdane procedure da naoružanje i municija koje se šalje putem Međuanrodnog donatorskog koordinacionog centra stigne ukrajinskoj vojsci. Uprkos raznim navodima, slučajevi da ukrajinska vojska preusmeri određeno naoružanje sa linije fronta veoma su retki - navodi se u odgovoru Hipija na pitanje poslanika Kenija Makaskila iz škotske partije „Alba“ da zvanični London objasni zašto se pojedino britansko oružje, koje je namenjeno ukrajinskoj vojsci, preprodaje trećim zemljama.

Ovaj odgovor zamenika britanskog ministra objavljen je na sajtu parlamenta Velike Britanije.

Vazdušna opasnost u tri ukrajinska regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri ukrajinska regiona – u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Takođe, kako se navodi, sirene su se oglasile i u delu Donjecke Narodne Republike koju kontroliše kijevska vojska.

Podsetimo, juče su ruske snage izvele raketne napade na Kijev, a vlasti ukrajinske prestonice tvrde da napada tolikog intenziteta nije bilo od početka godine.

Sprečena rotacija kod Kupjanska

Ruska vojska je uništila dve ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe i sprečila rotaciju četiri jedinice ukrajinske vojske u Kupjanskom pravcu u području naselja Kamenka, Novomlinsk, Tinjkovka (u Harkovska oblasti), kao i u području Steljmahovke u Luganskoj Narodnoj Republici.

 


Likvidirani instruktori ukrajinske vojske

Ruska avijacija je granatirala punkt stranih instruktora ukrajinske vojske u Černigovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe snaga „Zapad“ Sergej Zibinski.

- Operativno-taktička avijacija granatirala je punkt stranih instruktora, naoružanja i vojne tehnike 163. posebnog bataljona 119. posebne brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Lizunovka, u gradu Novgorodu u Severskom rejonu Černigovske oblasti - rekao je on.

Prema podacima Ministra inostranih poslova Rusije, u Ukrajinu je došlo više od 8.000 plaćenika iz više od 60 zemalja. Najveće grupe su došle iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Velike Britanije.

 

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve bespilotne letelice iznad Putinove rezidencije

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave