"MOGU LI DA VIDIM?" Zaharova demantovala pisanja medija o ruskim vojnim brodovima na mestu eksplozija na „Severnom toku“

Novosti onlajn

03. 05. 2023. u 15:27

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije demantovalo je pisanja zapadnih medija koji tvrde da se u području eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ navodno nalazio ruski vojni brod.

МОГУ ЛИ ДА ВИДИМ? Захарова демантовала писања медија о руским војним бродовима на месту експлозија на „Северном току“

Foto: Profimedia

Naime, nemački portal „t-onlajn“ saopštio je ranije da se u području gasovoda „Severni tok“ četiri dana pre eksplozija navodno nalazio ruski vojni brod SS-750 na kome je, kako se tvrdi, mogla da se nalazi oprema, tačnije mini-podmornica za izvođenje specijalnih operacija na morskom dnu. Tu vest su, pored nemačkih, preneli i mediji u Danskoj i Švedskoj.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su te tvrdnje lažne. Ona je skrenula pažnju na to da su sve vreme, koje je prošlo od eksplozija na „Severnim tokovima“, danske obaveštajne službe „jednoglasno ćutale“ o tome da navodno imaju satelitske snimke ruskog broda.

- Prvo što će reći svaki novinar, laik, svaki čovek: 'Mogu li da vidim?'. Na to danske obaveštajne službe imaju odgovor: 'Komanda Oružanih snaga Danske nema nameru da objavi fotografije'. Znate zašto? To je čak smešno… - 'zbog njihove osetljive prirode'. Takve izmišljotine nemaju za cilj da se otkrije istina, nego da zakomplikuju situaciju - kazala je Zaharova.

Kako je ocenila, radi se o „klasičnim dezinformacijama, širenju neistinitih materijala kako bi se stvorio utisak da je, kao prvo, istraga u toku, kao drugo da nadležni organi Danske rade i kao treće da se skrene pažnja“.

- Želela bih da razbijemo pretpostavke naših NATO nepartnera. U periodu od 19. do 24. septembra 2022. godine Baltička flota je u okviru planirane vežbe izvodila praktična dejstva na morskim poligonima u Baltičkom moru. Snage i sredstva Baltičke flote, koje su tom periodu bile uključene u održavanje planirane vežbe, nisu mogli da se nalaze u području gde se pretpostavlja da se dogodio teroristički napad na liniji gasovoda 'Severni tok 2' zbog toga što su poligoni Baltičke flote značajno geografski udaljeni - kazala je Zaharova.

Po njenim rečima, sve aktivnosti borbene obuke Baltičke flote izvođene su na morskim poligonima u istočnom i centralnom delu Baltičkog mora, dok se mesto eksplozije na gasovodu „Severni tok 2“ nalazi u području ostrva Bornholm u zapadnom delu Baltičkog mora, u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske „gde je, po definiciji, isključena bilo kakva aktivnost snaga Baltičke flote u skladu sa zahtevima Konvencije UN o pomorskom pravu“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)