U NEMAČKOJ "EKSPLODIRAJU" CENE HRANE : Najjača evropska ekonomija pred ubrzanjem inflacije

I. Stanojević

25. 04. 2023. u 20:21

STRUČNjACI u Nemačkoj predviđaju da bi hrana na domaćem tržištu ove godine mogla da poskupi za sedam procenata, što će dodatno povećati godišnju stopu inflacije u najjačoj evropskoj ekonomiji.

У НЕМАЧКОЈ ЕКСПЛОДИРАЈУ ЦЕНЕ ХРАНЕ : Најјача европска економија пред убрзањем инфлације

Foto: Profimedia

Stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja Ifo iz Minhena očekuju nagli rast cena hrane tokom godine, jer više od dve trećine proizvođača hrane planira dalja povećanja cena narednih meseci. "To je najviše u poslednjih 30 godina, odnosno, od ponovnog ujedinjenja Nemačke, a zato će cene hrane verovatno biti ključni pokretač inflacije ove godine", kaže Timo Volmershojzer šef ekonomskog odeljenja Instituta, u intervjuu za list "Velt".

- Poskupljenja u prodavnicama tek počinju - kaže Kristijan Jance iz konsultantske kuće "Ernst i Jang". - Cene proizvodnje naglo rastu, što na kraju utiče i na potrošačke cene. To će posebno biti uočljivo nakon sledeće žetve. Predstoji nam pravi šok cena.

Poslednji proračuni nemačkog Zavoda za statistiku pokazuju koliko su proizvođači u poslednje vreme podigli cene poljoprivrednih proizvoda. One su, u decembru prošle godine, u proseku porasle za 22 odsto, što je najveći međugodišnji rast cena još od jula 2011. godine, navode statističari. Biljni proizvodi su, recimo, poskupeli za 29 odsto, a oni životinjskog porekla za 17 procenata.

Statističari objašnjavaju enormno povećanje cene uljane repice za 68 odsto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a u uslovima smanjene ponude u svetu, registruje se i velika potražnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024