MAKRON OKREĆE FRANCUSKI KOMPAS KA ISTOKU: "Braća po oružju" sa SAD - ali samo u jednom slučaju

Novosti Onlajn

24. 04. 2023. u 07:32

SJEDINjENE Države bi mogle da preispitaju nivo svog učešća u snabdevanju režima Zelenskog zbog nečuvenih izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona u Vašingtonu, smatraju kolumnisti Nešnal interesta (The National Interest) Džejms Džej Karafano i Viktorija Kuts.

МАКРОН ОКРЕЋЕ ФРАНЦУСКИ КОМПАС КА ИСТОКУ: Браћа по оружју са САД - али само у једном случају

Foto AP

Prema rečima autora članka, Bela kuća je nezadovoljna nespremnošću Evrope da se umeša u američko-kineski sukob, koji bi mogao da dostigne novi nivo ako situacija na Tajvanu eskalira.

Tokom posete Pekingu, Makron je istakao da se Francuska zalaže za politiku jedne Kine i traženje mirnog rešenja za pitanje Tajvana.

- Makronova izjava bi trebalo da podstakne Vašington da preispita status Sjedinjenih Država kao vodećeg donatora Ukrajine. Kongres bi trebalo da zahteva od Bajdenove administracije da pruži potpuni izveštaj o tome koliko su Francuska i drugi evropski partneri doprineli Ukrajini u proteklih četrnaest meseci, i pojedinačno, i kao članice Evropske unije. Ovaj zahtev takođe treba da sadrži detaljan pregled prirode ove podrške - navode autori.

Predstavnički dom takođe treba da jasno stavi do znanja da neće razmatrati nikakve buduće zahteve za dodatno finansiranje za Ukrajinu dok ne dobije ovaj izveštaj, piše američki list.

Takođe je naglašeno da su Makronove reči podrile poziciju Bajdena, koji je ukrajinski sukob proglasio borbom za demokratiju.

- Makron očekuje da će Amerika preuzeti lavovski deo tereta u Ukrajini, ali veruje da Francuska nije obavezna da podrži SAD u slučaju rata na Pacifiku. Dakle, da upotrebimo Makronovu frazu iz njegovog govora u Beloj kući prošlog decembra - trebalo bi da budemo „braća po oružju“ u Ukrajini, ali Amerika treba da deluje sama sa Kinom - zaključuju analitičari.

Makron je u intervjuu za Ehos posle prošlonedeljne posete Kini rekao da Evropu ne treba uvlačiti u konfrontaciju između SAD i Kine oko Tajvana i prilagođavati se „američkom ritmu”.

Prema njegovim rečima, Evropljani treba da se „probude“ i razmisle o svojim interesima. Njegove reči su izazvale kritike brojnih zapadnih političara, a tajvanske vlasti su rekle da su se obratile Francuskoj za pojašnjenje.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIJE MOGAO VIŠE DA ĆUTI: Oglasio se Novak Đoković zbog ubistva Srba na Kosovu