PILULA ZA ABORTUS LEGALNA DO PETKA: Vrhovni sud SAD produžio rok za rzmatranje

Tanjug

19. 04. 2023. u 23:29

VRHOVNI sud SAD danas je produžio pristup pilulama za abortus mifepriston do petka u ponoć.

ПИЛУЛА ЗА АБОРТУС ЛЕГАЛНА ДО ПЕТКА: Врховни суд САД продужио рок за рзматрање

FOTO: N. Skenderija

Ova odluka daje sudijama Vrhovnog suda više vremena da razmotre zahteve administracije predsednika Džozefa Bajdena i proizvođača pilula kompanije "Danco Laboratories" koji traže da se blokira odluka američkog okružnog suda u Teksasu kojom bi se, u velikoj meri, ograničio pristup mifepristonu, javlja Rojters.

Sudija Vrhovnog suda Semjuel Alito koji je doneo odluku, prethodno je blokirao presudu nižeg suda do srede.

Agencija navodi da konzervativci imaju većinu (6-3) u sudu koji je prošlog juna poništio presudu Ro protv Vejda iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan na čitavoj teritoriji SAD.

Iz američke Agencije za hranu i lekove (FDA) u više navrata su naveli da je mifepriston bezbedan i efikasan, kao i da je to potvrđeno tokom decenija upotrebe leka od strane miliona Amerikanki.

Kako se navodi, negativni efekti mifepristona su veoma retki.

Sa druge strane, konzervativne grupe koje se protive abortusu traže od Vrhovnog suda da ograniči pristup pilulama i pozivaju sud da odbije zahtev predsednika i proizvođača da se ukine zabrana upotrebe tog leka koju je 7. aprila izdao sud u Amarilu, u Teksasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu