ISTORIJSKI DAN ZA NEMAČKU: Nakon šest decenija rada, gase preostale tri nuklearke

Novosti online

15. 04. 2023. u 12:43

NEMAČKA danas zatvara svoje tri poslednje nuklearne elektrane, okončavajući šestodecenijski program, a Berlin planira da pređe na potpuno obnovljivu proizvodnju električne energije do 2035. godine.

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА НЕМАЧКУ: Након шест деценија рада, гасе преостале три нуклеарке

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zemlja je obećala da će potpuno odustati od nuklearnih elektrana nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine, izazvane snažnim zemljotresom i cunamijem, podseća Rojters.

Berlin je odložio zatvaranje preostale tri nuklearke prošlog leta zbog toga što su bile smanjene isporuke ruskih energenata Nemačkoj zbog rata u Ukrajini.

Poslednje tri aktivne nuklearke doprinosile su samo oko 5 odsto proizvodnje električne energije u Nemačkoj u prva tri meseca ove godine prema ministarstvu ekonomije.

Nuklearna energija činila je samo 6 odsto proizvedene energije prošle godine, u poređenju sa 44 odsto iz obnovljivih izvora, pokazali su podaci saveznog zavoda za statistiku.

Ipak, dve trećine Nemaca se zalaže za produženje životnog veka reaktora ili vraćanje starih elektrana na mrežu, a samo 28% podržava postupno gašenje, pokazalo je istraživanje instituta Forsa ranije ove nedelje.

- Verujem da je ovo potkrepljeno strahom da situacija sa snabdevanjem jednostavno nije sigurna - kaže analitičar Peter Matušek.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

ERUPCIJA VULKANA NA KAMČATKI: "Bezimeni" izbacio pepeo šest kilometara uvis

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu