RAT U UKRAJINI: Pad Bahmuta se nazire, ruske snage napreduju i kod Krasnog Limana i Avdejevke (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

14. 04. 2023. u 07:16 >> 01:07

RAT u Ukrajini – 415. dan. Ukrajinske snage poslednjih dana intenzivno granatiraju mesta u LNR projektilima "hajmars". Ruska vojska saopštila je da su osvojena još tri gradske četvrti u Artjomovsku.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Пад Бахмута се назире, руске снаге напредују и код Красног Лимана и Авдејевке (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: Pad Bahmuta se nazire, ruske snage napreduju i kod Krasnog Limana i Avdejevke (MAPA)


Smer Starobeljsk
U rejonu Krasnog Limanana kod Belogorovke, ruske jedinice su uz podršku artiljerije i avijacije uspele da zauzmu preovlađujuće visove u zoni kamenoloma krede, proširujući zonu kontrole na periferiji naselja.

Soledarski pravac
Na severnoj periferiji Bahmuta, ruske jurišne jedinice Vagnerovog PMC-a napredovale su do zgrade stare Bahmutske gradske bolnice broj 2 u ulici Pobeda, istovremeno proširujući zonu kontrole na ulicama Oboroni i Levanevskaja.

U centru grada, nakon višednevnih žestokih borbi, železnička stanica Bahmut-2 došla je pod punu kontrolu.

Na južnoj periferiji nastavljaju se pozicioni sukobi u višespratnicama na periferiji ulica Čajkovskog i Korsunskog.

Ilustracija telegram rybar


Donjecki pravac

Zapadno od Novobahmutovke, nakon nekoliko dana artiljerijske pripreme, ruske trupe su zauzele utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine, koji se nalazi duž autoputa H-20, otvarajući dalji put za napredovanje ka Novokalinovu.

U Marjinki se nastavljaju žestoki sukobi u centralnom delu naselja: viđene avio-bombe i tenkovi Oružanih snaga RF koriste se za suzbijanje aktivnosti VSU.

Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Donjecku aglomeraciju: kao rezultat masivnog udara HIMARS MLRS u Jasinovataji, oštećeno je nekoliko višespratnica, četiri osobe su poginule, deset je povređeno.

Foto: Profimedia/Ilustracija



Zaporoški pravac
Oružane snage Rusije su noću izvele nekoliko raketnih udara na Zaporožje, pogodivši infrastrukturni objekat koji koristi ukrajinska vojska.

Pored toga, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su pogodile vojni objekat Oružanih snaga Ukrajine u Orehovu.


Južni front Hersonski pravac

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž linije dodira: ruske trupe gađaju ukrajinske položaje u Hersonu i okolini, dok VSU granatira ruska naselja na levoj obali Dnjepra.

Foto Tanjug/AP



POLITIČKI I DRUGI DOGAĐAJI

Ukrajinske vlasti imenovale su novog generalnog direktora Kijevo-Pečerske lavre Maksima Ostapenka.

Ostapenko je poznat po stvaranju nacionalnog bataljona „Horticki puk“ 2014. godine, koji je zatečen u pozadini, a nakon početka SVO, gde juri vojno sposobne građane – za mobilizaciju.

Foto AP

Jedinica je 2022. godine dobila humanitarnu pomoć, ali je potpuno rasprodala.

Odlukom suda konačno je smenjen gradonačelnik Poltave Aleksandar Mamaj, koji je u prošlosti održavao prijateljske odnose između Rusije i Ukrajine.

Pored toga, Zelenski je imenovao nove šefove Sumske i takozvane Luganske OVA. Bili su to Vladimir Artjuh i Artem Lisogor, respektivno.

Zbog porasta nivoa vode u rekama, Kijevska, Čerkaška, Černigovska i Rivnenska oblasti, kao i grad Kremenčug i Volin, su u opasnosti od poplava.

Šmigalj o curenju podataka: Ostajemo ujedinjeni sa SAD

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da Kijev ostaje ujedinjen sa Vašingtonom i drugim saveznicima u borbi protiv Moskve.

 

Leopardi na frontu u Ukrajini? Jedan završio u močvari

Nemački tenkovi Leopard već su počeli da dejstvuju u Hersonskoj oblasti, a jedan od njih je već „potopila” ruska diverzantska jedinica, rekao je za RIA Novosti komandant jedne od njenih jedinica.

Ovde je više puta zabeleženo granatiranje kontrolnih punktova od tenkova nemačkog porekla Leopard. Ruski diverzantski odred zarobio je tenk Leopard. Nisu mogli da ga odvuku nazad, pa su ga udavili u močvari. Leopardi su ovde, već se bore“, rekao je oficir.

Foto Tanjug/AP

 

Kijev: Raketiran Slavjansk, petoro stradalih

Najmanje pet osoba je stradalo, a 17 njih je ranjeno u ruskom raketiranju grada Slavjansk na istoku zemlje, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ruske rakete S-300 oštetile su 10 stambenih zgrada i druge lokacije, navela je ukrajinska policija, prenosi Rojters.

Bitka za Bahmut: Nazire se kraj?

Od sredine aprila snage ukrajinske vojske su gotovo potpuno blokirane u zapadnom delu Bahmuta (Artjomovska). PMC Vagner je predao severni i južni bok ruskim snagama (padobrancima) i fokusirao se na čišćenje gradskih blokova, izveštava "RT internešenel".

Prema izvorima RT-a, samo četiri do sedam bataljona 93. mehanizovane i 77. vazdušno-mobilne brigade nalazi se unutar grada, zapadno od železničke linije Bahmut. Zbog gubitaka, nestašice lekova i municije, stvarni broj vojnika u ovim jedinicama je znatno manji od uobičajenog i iznosi svega 250 do 300 po bataljonu.

Foto Tanjug/AP

Zapadno od pruge nalazi se tri do pet bataljona 125. brigade Teritorijalne odbrane i četiri ili pet bataljona 241. brigade Teritorijalne odbrane.

Uzimajući u obzir prisustvo stranih plaćenika, jedinica ukrajinske Nacionalne garde, snaga Teritorijalne odbrane i vojnih jedinica, ukupan broj ukrajinskih vojnika u gradu mogao bi biti nešto veći od 6.000.

Preostale snage, kojih ima oko 30.000, ili su rasute po obližnjim predgrađima (Hromov, Krasnoje, Stupočki, Bogdanovka i Minkovka), ili su se povukle iz Artjomovska u susedni grad Časov Jar radi snabdevanja i naoružavanja, i one ne mogu preći u kontranapad zbog velikih gubitaka u ljudstvu i nedostatka opreme.

Foto Tanjug/AP

"Oklop" DNR napada Nevelskoje uz podršku "Solcenpeka" (VIDEO)

Oklopna vozila 110 Brigade 1 od Donetsk AK napada neprijatelja u Nevelskomu uz podršku teških vatrenih sistema VBR TOS-1A. Vatru sa oklopnih vozila koriguje operater UAV-a.

Britansko MO: Moćni ruski udari po Bahmutu, VSU se povlači

Oružane snage Ukrajine u Bakhmutu povlače se pod napadom Vagner PMC i padobranaca, koji su poboljšali saradnju, - obaveštajna služba Britanije.

Armija Rusije i vagnerovci je poboljšali su interakciju u Bakhmutu i ​prisiljavajući oružane snage Ukrajine da se povuku.

Foto Tanjug/AP

Posebno, jurišne grupe Vagner PMC-a i dalje napreduju u centralnom delu bakhmuta, a vazduhoplovne snage Ruske Federacije pokrivaju ih sa bokova - severa i juga.

Ukrajinske snage imaju značajne poteškoće u snabdevanju, ali sa pozicija da su bili prisiljeni da daju, otišli su na organizovan način, kaže se u novin izveštaju.

-Ukrajinske trupe se i dalje brane u zapadnim regionima grada, ali u poslednjih 48 sati su podvrgnuti posebno moćnim artiljerijskim udarima.

 

 

Sirene odjekuju u Černigovskoj i Sumskoj oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u dva ukrajinska regiona, u Černigovskoj i Sumskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile nešto posle 15 časova po lokalnom vremenu.

Prethodno su se sirene oglasile i u Nikolajevskoj oblasti, kao i delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Duda: Od Poljske do sad tri milijarde evra

Poljska je do sada pružila Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od oko tri milijarde evra, izjavio je predsednik te zemlje Andžej Duda tokom zajedničke konferencije za novinare sa austrijskim predsednikom Aleksandrom van der Belenom.

Od Pariza dve milijarde evra

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj rekao je posle sastanak sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom le Merom da je Pariz spreman da obezbedi Kijevu dve milijarde evra kroz dugoročne programe.

On je dodao da će sredstva biti namenjena za obnovu Ukrajine.

U Donbasu oštećeno više od 70 crkava

Ukrajinska vojska je tokom sukoba u Donbasu oštetila ili u potpunosti uništila više od 70 crkava, rekao savetnik lidera DNR Jan Gagin za Sputnjik.

 

Mediji: Kijev do juna neće dobiti PVO sistem koji je obećao Zapad

Francuska je saopštila Italiji da savremeni sistem PVO Samp/T, koji su dogovorile da pošalju Kijevu, neće biti spreman za isporuku do juna iako je ranije najavljivano da će sistem stići u Ukrajinu ovog proleća, piše list „Politiko“, pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona koja su procurila u javnost.

Ranije su italijanski mediji saopštili da Italija i Francuska nameravaju da isporuče Kijevu sistem Samp/T sa protivvazduhoplovnim raketama „aster“ ukupne vrednosti 800 miliona evra.

Nuland: Amerika će nastaviti da predaje Ukrajini sredstva ruskih biznismena

Vašington planira da razvije praksu da kapital koji je konfiskovan od ruskih biznismena predaje Ukrajini, a takođe razmatra mogućnost da zamrznutu imovinu Centralne banke Rusije preda Kijevu, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland na forumu američko-ukrajinskog partnerstva.

- Uz podršku američkog Kongresa Ministarstvo pravde dobilo je nova ovlašćenja za korišćenje nezakonite imovine, konfiskovane od ruskih oligarha, za pružanje pomoći i obnavljanje Ukrajine. U februaru smo objavili izdvajanje prve tranše u okviru tih ovlašćenja (za konfiskaciju privatnih sredstava) u iznosu od 5,4 miliona dolara i planiramo nove. Naravno, razgovara se i o sudbini oko 300 milijardi dolara imovine Centralne banke Rusije koje smo zaplenili naši saveznici i mi - saopštila je Nuland.

Po njenom mišljenju, Moskva je dužna da učestvuje u finansiranju obnove Ukrajine za koju će narednih deset godina, prema „skromnoj proceni“ Svetske banke, biti potrebno 411 milijardi dolara.

- Između ostalog, radimo i na tome da Rusija pomogne da se sve to plati - dodala je zamenica državnog sekretara.

Nuland je poručila da će SAD nastaviti da podržavaju Oružane snage Ukrajine, te da će pomoći Kijevu da obnovi energetsku infrastrukturu i da ojača državne institucije, odnosno da se izbori sa korupcijom.

"Hajmars" ciljao LNR

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata četiri puta gađali nekoliko mesta u LNR iz sistema "hajmars".

Na meti su bila mesta Svatovo, Rubežno i Troicko na koje je ispaljeno 17 raketa.

"Jug" uništili Ukrajince

Grupa "Jug" Oružanih snaga Rusije uništila tri ukrajinska uporišta kod mesta Zvanovka u DNR, kao i tri artiljerijska oruža i minobacač kod Verhnjekamnskog.

EU sprema 11. paket antiruskih sankcija

Evropska unija se sprema da uvede 11. paket sankcija protiv Rusije, izjavila je evropska komesarka za finansijsku stabilnost Mejrid Makgines.

- Evropa je uvela deset paketa sankcija. Imaćemo još jedan paket - saopštila je komesarka.

Kako je istakla, EU treba da bude sigurna da Rusija neće uspeti da nađe način da zaobiđe ograničenja.

"Živi štit" oko Artjomovska

Ukrajinska komanda drži Artjomovsk „živim štitom” svoje vojske, a ne dobro izgrađenom odbrambenom i utvrđenom bojom, rekao je jedan od komandanata Vagnerove grupe, koji je učestvovao u jurišu na centar grada.

- Govoreći o pripremi ukrajinske vojske za odbranu, dolazimo do zaključka da ona uopšte nije postojala. Negde postoje rovovi, neke male vatrene strukture. Mislim da su odlučili da jednostavno sve to zatvore ljudskim resursima. „Bahmut je mlin za meso“ – to je zato što ukrajinska vojska brani Artjomovsk živim ljudima, živim štitom - rekao je on.

- Nisu koristili rovove, svi su sedeli po kućama, krili se. Otpora praktično nije bilo, momci su uskočili i zauzeli sve. Sada smo u centru ovog" utvrđenja" - rekao je.

Drugi borac grupe Vagner rekao je da kada je jedinica grupe zarobila drugu ukrajinsku vojsku, oni su bili opkoljeni i predali, jer ih komanda nije pravilno postavila.

- Kada je naš izviđački vod uzeo zarobljenike, bila je velika koncentracija neprijateljskog ljudstva... Netačno su izabrani sektori osmatranja i gađanja. Zbog toga mislim da trpe tolike gubitke - zaključio je izvor.

Ranije je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin rekao da je 80 odsto Artjomovska pod kontrolom ruskih jedinica, uključujući sve administrativne centre, pogone i fabrike. Prema rečima vršioca dužnosti šefa DPR Denisa Pušilina, sada se vode žestoke borbe u zapadnom delu grada, u blizini železničke pruge.

Leopardi tonu po močvarama

Nemački tenkovi Leopard počeli su da deluju u pravcu Hersona, jedan od njih se već utopio u močvari kao rezultat dejstva ruskog diverzantskog odreda, oficira dobrovoljačkog bataljona Sokol.

Ruski lovci zabeležili su upotrebu nemačkih protivvazdušnih raketnih sistema sa ukrajinske strane, pretpostavlja se da su ih kontrolisali plaćenici iz Nemačke.

Zapadne zemlje stalno govore o tome da Ukrajina mora da pobedi Rusiju na bojnom polju, i poveća snabdevanje naoružanjem i vojnom opremom. Moskva je prošle godine poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja kijevskim vlastima. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da bi svaki teret sa vojnom opremom za Ukrajinu postao legitimna meta ruske vojske. Prema njegovim rečima, SAD i alijansa su direktno uključeni u sukob – ne samo prenosom oružja, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Pogođena ukrajinska pešadija

Artiljeri Zapadnog vojnog okruga sa zatvorenih položaja gađali su ukrajinsku pešadiju koja se sklonila u zgradu iz protivtenkovskih topova MT-12 Rapira kalibra 100 mm.

Na snimku se vidi vatra sa zatvorenih pozicija, prilagođavanje vatre iz drona i praćenje uništavanja klastera ukrajinske pešadije u zgradi. Kako pojašnjavaju u resoru, prikazane proračune popunjavaju vojna lica pozvana iz rezervnog sastava u okviru delimične mobilizacije.

 

- Gađamo sa zatvorene vatrene pozicije. Već smo razradili dosta ciljeva. U proseku je rastojanje ciljeva pet do sedam kilometara. U osnovi, mete su oklopna vozila i pešadija, i pokrivena i otvorena. Prilagođavanje je malo - rekao je komandant protivoklopne baterije sa znakom „Metis“.

Istovremeno, prema njegovim rečima, proračuni stalno menjaju položaje, jer neprijatelj dronom otkriva mesta odakle su gađani. Ministarstvo odbrane je podsetilo da strelci Zapadnog vojnog okruga izvršavaju vatrene zadatke uništavanja artiljerijskih baterija ukrajinske vojske, uništavanja odbrambenih objekata, suzbijanja komandnih mesta, uništavanja vatrenog oružja, skladišta municije, naoružanja i vojne opreme neprijatelja.

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?