ISPRINTANA 3D TEHNOLOGIJOM: NASA predstavila kuću za Mars, volonteri će u njoj živeti više od godinu dana

Srna

13. 04. 2023. u 15:17

NASA je predstavila "kuću" u kojoj će od juna biti zatvoreno četvoro ljudi /više od godinu dana/ kako bi simulirali život na Marsu.

ИСПРИНТАНА 3Д ТЕХНОЛОГИЈОМ: НАСА представила кућу за Марс, волонтери ће у њој живети више од годину дана

Foto Tanjug/AP

Kuća nazvana "Mars Djun Alfa" nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Hjustonu u Teksasu.

Četvoro volontera koji će tamo živeti pomoći će u pripremi buduće misije na "Crvenu planetu".

- Merenjem njihovih performansi i kognitivnih sposobnosti, NASA će bolje razumeti `resurse` koji se moraju osigurati tokom ambicioznog putovanja na Mars - objašnjava Grejs Daglas, rukovodilac programa koji nadzire ovaj eksperiment.

Volonteri će živeti u kući od 160 kvadratnih metara u kojoj su dve kupaonice, vertikalna farma za uzgoj salate, soba namenjena za medicinsku zaštitu, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica.

Vazdušna komora vodi do "spoljne" rekonstrukcije okoline Marsa - iako se još uvek nalazi unutar hangara.

Nekoliko komada opreme koje bi astronauti verovatno koristili na Marsu razbacano je po podu prekrivenom crvenim peskom /kakav se nalazi na Marsu/, uključujući meteorološku stanicu, napravu za izradu cigli i mali staklenik.

Tu je i traka za trčanje na kojoj će navodni astronauti hodati obešeni na trake kako bi simulirali manju gravitaciju "Crvene planete".

- Ne možemo ih terati da samo hodaju u krug šest sati - objašnjava Suzan Bel, rukovodilac Nasine laboratorije za bihevioralno zdravlje.

Četiri volontera koristiće traku za trčanje kako bi simulirali duga putovanja na Marsu za prikupljanje uzoraka i podataka ili izgradnju infrastrukture.

Članovi prvog eksperimentalnog tima tek trebaju biti imenovani, ali je agencija izjavila da će izbor "slediti standardne Nasine kriterijume za kandidate za astronaute".

Naučnici će redovno testirati reakciju posade na stresne situacije, poput ograničenja dostupnosti vode ili kvarova opreme.

"Kuća" za astronaute ima još jednu posebnost - isprintano je 3D tehnologijom.

To je jedna od tehnologija koju NASA proučava za potencijalnu izgradnju objekata na drugim planetarnim ili lunarnim površinama.

Kako prenose naučni portali, NASA je u ranoj fazi priprema za misiju na Mars, iako je većina fokusa agencije na misijama "Artemis", čiji je cilj da vrati ljude na Mesec.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU: Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene