FRANCUSKA SE ZALAŽE ZA ODRŽAVANJE STATUSA KVO NA TAJVANU Makron: "Podržavamo politiku jedne Kine"

Đ.G.

12. 04. 2023. u 21:04

FRANCUSKA se zalaže za održavanje statusa kvo na Tajvanu, politiku jedne Kine i traženje mirnog rešenja, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u sredu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa holandskim premijerom Markom Ruteom, pozivajući na izbegavanje verbalne eskalacije i neumnožavanje provokacijama.

ФРАНЦУСКА СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ СТАТУСА КВО НА ТАЈВАНУ Макрон: Подржавамо политику једне Кине

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Stav Francuske o Tajvanu je nepromenjen i saglasan sa zajedničkim evropskim stavom. Mi smo za status kvo, ova politička konstanta se nije promenila. Podržavamo politiku jedne Kine i traženje mirnog rešenja na Tajvanu - rekao je Makron na konferenciji za novinare emitovanoj na zvaničnom nalogu Jelisejske palate na Tviteru.

On je savetovao onima koji „sumnjaju u transparentnost stava Francuske po ovom pitanju da obrate pažnju na činjenicu da je francuska fregata Prairial prošla kroz vode Tajvanskog moreuza u jeku vojnih vežbi Kine, što ukazuje na „politiku otvaranja azijsko-pacifičkom regionu“.

On je napomenuo da je pre puta u Kinu, u razgovoru sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, istakao rešenost da se „izbegne svaka eskalacija”.

- Neću učestvovati u verbalnoj eskalaciji koja ima za cilj povećanje provokacija. Francuska ne podržava provokacije - odgovorio je Makron na pitanje šta misli o uvredljivim izjavama bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa upućenih njemu.

Istovremeno, Makron je ponovio da „biti saveznici SAD ne znači biti njihovi vazali”, napominjući da „Evropa ima pravo da misli nezavisno”.

Makron je u intervjuu za Ehos posle prošlonedeljne posete Kini rekao da Evropu ne treba uvlačiti u konfrontaciju između SAD i Kine oko Tajvana i prilagođavati se „američkom ritmu”. Prema njegovim rečima, Evropljani treba da se „probude“ i razmisle o svojim interesima. Njegove reči su izazvale kritike brojnih zapadnih političara, a tajvanske vlasti su rekle da su se obratile Francuskoj za pojašnjenje.

Situacija oko Tajvana je značajno eskalirala nakon posete Nensi Pelosi, tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, početkom avgusta prošle godine ostrvu. Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je ovu posetu, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala velike vojne vežbe.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: 

TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)