TRAMPOV TUŽILAC SADA TUŽI REPUBLIKANCE: Pravna nadigravanja oko krivičnog postupka koji se vodi protiv bivšeg američkog predsednika

Tanjug

12. 04. 2023. u 00:35

DRŽAVNI tužilac Menhetna Alvin Breg podneo je danas tužbu protiv Džima Džordana, republikanskog zastupnika u Predstavničkom domu Kongresa i predsedavajućeg odbora za pravosuđe, u nameri da obustavi "neustavni napad" koji je kongresmen Džordan pokrenuo protiv krivičnog postupka koji se u Njujorku vodi protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

ТРАМПОВ ТУЖИЛАЦ САДА ТУЖИ РЕПУБЛИКАНЦЕ: Правна надигравања око кривичног поступка који се води против бившег америчког председника

Foto Tanjug/AP

Breg, koji je tužilac u Trampovom slučaju, optužio je Džordana za "kampanju zastrašivanja i napada" izazvanu podizanjem optužnice protiv Trampa, prenosi Glas Amerike.

-Kongres nema validno zakonsko ovlašćenje da vodi široku kampanju maltretiranja i odmazde zbog istrage i krivičnog gonjenja koje je okružni tužilac Njujorka pokrenuo protiv Trampa, navodi se u Bregovoj tužbi i ističe da ni američki Ustav ne daje ovlašćenja Kongresu da "nadgleda, a kamoli remeti krivične postupke koji se vode u okviru zakona neke savezne države".

Kongresmen Džordan je na tužbu okružnog tužioca Menhetna odgovorio na Tviteru.

-Prvo optuže predsednika bez počinjenog krivičnog dela. Zatim nas tuže da bi blokirali nadzor Kongresa nad federalnim sredstvima za koja tvrde da su korišćena u postupku, stoji u Džordanovom odgovoru objavljenom na Tviteru.

Cilj tužbe koju je podneo tužilac Breg je da se blokira obavezujući poziv odbora za pravosuđe Predstavničkog doma upućen Marku Pomerancu, bivšem tužiocu koji je prethodno vodio istragu okružnog tužilaštva o Trampu.

U pozivu, koji je Pomerancu prošle nedelje uputio odbor za pravosuđe Predstavničkog doma kojim Džim Džordan predsedava, od Pomeranca se traži da svedoči pred tim odborom u okviru kongresne istrage o načinu na koji Breg vodi proces protiv Trampa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)