NATO JOŠ ZELENSKOM U MISLIMA: Teško je zamisliti snagu saveza bez Kijeva

Novosti online

09. 04. 2023. u 17:33

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da NATO može da garantuje zaštitu Evrope samo kada Ukrajina zvanično pristupi vojnom savezu.

НАТО ЈОШ ЗЕЛЕНСКОМ У МИСЛИМА: Тешко је замислити снагу савеза без Кијева

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

"Samo zajedno sa Ukrajinom alijansa će garantovati stvarnu zaštitu Evropi od bilo kakvog zadiranja u život naroda, u postojeće granice i na međunarodni poredak zasnovan na pravilima", rekao je Zelenski u obraćanju.

"Ali teško je zamisliti snagu bez Ukrajine", dodao je Zelenski.

On je zahvalio Litvaniji, čiji je parlament 6. aprila jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se predlaže da se Ukrajina zvanično pozove u NATO na predstojećem samitu u Viljnusu u julu, na "razumevanju aktuelne bezbednosne situacije u Evropi".

Ukrajina je podnela zahtev za brzi pristup NATO-u u septembru, uprkos negodovanju Rusije.

Širenje NATO-a na istok na račun postsovjetskih republika, uključujući Ukrajinu, je beskonačno i veoma opasno, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u februaru prošle godine.

On je još pre početka sukoba u Ukrajini tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom rekao da Ministarstvo spoljnih poslova treba da iznese svoje stavove o odgovorima koje je Rusija dobila na predloge upućene američkim kolegama u Vašingtonu i kolegama iz Severnoatlantske alijanse u Briselu.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)