"FINSKA JE IZGUBILA FUNKCIJU MOSTA, STALA JE NA STRANU": Kinezi se oglasili povodom ulaska Finske u NATO

Đ.G.

05. 04. 2023. u 07:44

PRISTUPANjE Finske NATO-u povećaće bezbednosne rizike zemlje i dovesti u pitanje bezbednost cele Evrope, rekli su kineski analitičari listu Global tajms.

ФИНСКА ЈЕ ИЗГУБИЛА ФУНКЦИЈУ МОСТА, СТАЛА ЈЕ НА СТРАНУ: Кинези се огласили поводом уласка Финске у НАТО

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

- Za zemlje koje se nađu između velikih sila, racionalan izbor bi bio da ne zauzimaju nijednu stranu - rekao je Čui Heng, mlađi istraživač u Centru za ruske studije na Istočnokineskom univerzitetu.

Prema njegovim rečima, potpuno napuštanje neutralnosti Finske i njeno premeštanje na front konfrontacije NATO-a i Rusije nesumnjivo će povećati bezbednosne rizike za Finsku, umesto da ih umanje.

- Rusija može da intenzivira ofanzivu na frontu rusko-ukrajinskog sukoba i da istovremeno nastavi da povećava raspoređivanje svog nuklearnog oružja - rekao je Čui Heng.

Zauzvrat, Li Haidong, profesor na Kineskom univerzitetu spoljnih poslova u Pekingu, primetio je da bi ulazak Finske u NATO bacio sumnju na bezbednost u Evropi u celini.

- Finska je izgubila funkciju mosta između Rusije i Evrope, stala je na stranu, što dokazuje i činjenica da donosiocima odluka u ovoj zemlji nedostaje strateška vizija, baš kao i švedskim - rekao je Li Haidong.

Što se tiče konvencionalnog naoružanja, Rusija zaostaje za celim blokom NATO-a, pa, napominje Cui Heng, nema potrebe da ga nadograđuje.

- Glavna stvar koja je Rusiji potrebna protiv NATO-a je nuklearno oružje, na primer, modernizacija njenog odbrambenog nuklearnog potencijala - rekao je Čui Heng.

- Veoma je opasno i neodgovorno da NATO gura Rusiju da demonstrira svoju nuklearnu moć - rekao je Li Hajdong.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Haavisto predao je u utorak američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu dokument o pristupanju Finske Severnoatlantskom sporazumu, što znači završetak formalne procedure za pristupanje Finske NATO-u.

Dokumenti za pristupanje novih članica čuvaju se u Sjedinjenim Državama. Finska je pristupila NATO-u na godišnjicu potpisivanja Severnoatlantskog ugovora 1949. godine u Vašingtonu. Ceremonija se završava svečanim podizanjem državne zastave zemlje na trgu ispred sedišta bloka.

Finska je odlučila da uđe u NATO u maju prošle godine u pozadini događaja u Ukrajini. U početku je njenu prijavu odobrilo 28 od 30 zemalja alijanse - osim Mađarske i Turske. Mađarska je ratifikovala članstvo zemlje u bloku krajem marta, a Turska početkom aprila. Ranije je Kremlj saopštio da Rusija žali zbog orijentacije Finske ka ulasku u NATO i da Moskva nije predstavljala nikakvu pretnju Helsinkiju. Ulazak Finske u NATO negativno će uticati na odnose Helsinkija i Moskve, napominje rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana