BORELJ UDARIO NA PUTINA, PA SE DOTAKAO I KINE: "Odlučan je da nastavi sa brutalnim krvoprolićem i destrukcijom - Peking ima moralnu obavezu"

Tanjug

04. 04. 2023. u 12:35

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas u Briselu, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, da je predsednik Rusije "odlučan da nastavi sa brutalnim krvoprolićem i destrukcijom", dok je za Kinu rekao da ima moralnu obavezu da doprinese miru u Ukrajini.

БОРЕЉ УДАРИО НА ПУТИНА, ПА СЕ ДОТАКАО И КИНЕ: Одлучан је да настави са бруталним крвопролићем и деструкцијом - Пекинг има моралну обавезу

FOTO: Tanjug/AP

- Prošlo je više od godinu dana otkako je Putin počeo da razara Ukrajinu, i deluje odlučan da nastavi tako. Pravi dalju eskalaciju, iako ne postiže ništa. Njegovo najnovije kockanje nuklearnim oružjem, sa prebacivanjem nuklearnog oružja u Belorusiju, predstavlja novu eskalaciju i predstavlja direktnu pretnju evropskoj bezbednosti - rekao je Borelj.

Borelj je ocenio da "ironično, ovaj potez je došao nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio Moskvu i rekao da postoji potreba za mirom", navodeći da su se oba lidera složila da se ne širi nuklearno oružje van zemlje.

- A onda, par dana kasnije, Rusija je objavila da će rasporediti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji - kazao je Borelj.

On je naveo da je sa Blinkenom razgovarao o ulozi Kine u "očiglednom kršenju Povelje UN", ističući da Kina ima "moralnu obavezu" da doprinese miru u Ukrajini i da "ne sme da bude na strani agresora".

- Bili smo jasni prema Kini - njena pozicija o ruskim zverstvima i ratnim zločinima odrediće kvalitet naših odnosa sa Kinom. U međuvremenu, EU je ujedinjena, kao i naša transatlantska zajednica. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u samoodbrani i održati pritisak na Rusiju da sprečimo kršenje međunarodnog prava - poručio je Borelj.

Istovremeno, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning izjavila je danas da njena zemlja ne učestvuje u konfliktu u Ukrajini, preneo je TASS.

Peking je spreman za dijalog sa EU povodom Ukrajine i snažno i aktivno podržava mirno rešenje krize u ovoj zemlji, rekla je ona.

Mao Ning je izrazila nadu da će EU pokazati "stratešku nezavisnost i političku mudrost" prilikom rešavanja ove krize i preduzeti korake koji vode ka dugoročnoj stabilnosti u regionu.

 

BONUS VIDEO: 

SNIMAK EKSPLOZIJE: Trenutak kad kafić u Sankt Petersburgu odleće u vazduh

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)