Kako javlja Hailz_srbija čuvena aurora borealis će biti vidljiva u Evropi, ali i Srbiji.

- Polarna svetlost, počevši od večeras, do 13. maja, biće vidljiva u Evropi. U Srbiji, obratite pažnju na severni horizont od sredine predstojeće noći do ponedeljka uveče. - piše Hailz_srbija.

 

 

Centar za predviđanje vremena u svemiru Nacionalne uprave za okeane i atmosferu najavljuje da bi serija solarnih baklji i erupcija sa Sunca mogla izazvati ozbiljne geomagnetne oluje i spektakularne prikaze Aurore od petka uveče do vikenda.

Ova oluja označava prvu tešku geomagnetnu oluju koju je agencija izdala od 2005. godine.

"Imamo redak događaj pred nama", kaže Šon Dal, koordinator usluga u Centru za predviđanje svemirskih vremenskih prilika u Koloradu. "Malo smo zabrinuti. Nismo ovo videli dugo vremena."

S obzirom na to da jake geomagnetne oluje mogu poremetiti komunikacije, električne mreže i satelite, Dal ističe da su satelitski i mrežni operateri obavešteni da se pripreme.

 

 

NASA-ina svemirska letelica Advanced Composition Ekplorer, koja kruži oko milion milja od Zemlje, pomoći će prognostičarima da izmere solarni vetar i bolje razumeju vreme i potencijalne efekte.

Kanibal oluja

Naučnici su, takođe, predvideli da bi se tri od pet struja, poznatih kao koronalni maseni izbacaji (CME), mogle spojiti i stvoriti moćan "kanibalski CME".

Podaci o tome šta nas očekuje verovatno će biti uhvaćeni oko 20 časova (ET), kada će eksplozije plazme koja juri kroz svemir biti udaljene milion milja od naše planete - i NOAA planira da odmah izda upozorenja.

Šta je Aurora borealis?

Severno svetlo, poznato i kao aurora borealis, nastaje od naelektrisanih čestica koje izbacuje Sunce tokom solarnih oluja. Ovi šareni prikazi neba javljaju se kada oblaci ovih energetskih čestica udare u Zemljinu magnetnu sferu i interaguju sa atomima i molekulima u gornjoj atmosferi planete.

Foto: Profimedia

 

 

Iako severna svetla obično obasjavaju noćno nebo na visokim geografskim širinama, tokom intenzivnih perioda solarne aktivnosti, mogu biti vidljiva i južnije nego obično. Zato će ljubitelji ovog prirodnog fenomena sa nestrpljenjem držati svoje oči uprte ka nebu ovog vikenda, spremni da uhvate ovaj retki spektakl.

Očekuje se da će jaka solarna oluja pojačati severno svetlo već u petak, sa prognozama koje sugerišu da bi Aurora mogla biti vidljiva čak i u južnijim delovima Sjedinjenih Država, u Kanadi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Poljskoj, pa i Srbiji.

BONUS VIDEO: