ESKALACIJA SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU: Iran zapretio obaranjem američkog špijunskog aviona, letelica SAD se povukla

P. Z. S. /eurasiantimes.com

03. 04. 2023. u 21:22

IRANSKI mediji su 2. aprila izvestili da su nacionalne pomorske snage upozorile jedan osmatrački avion američke mornarice da ne probije iranski vazdušni prostor iznad Omanskog mora.

ЕСКАЛАЦИЈА СУКОБА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Иран запретио обарањем америчког шпијунског авиона, летелица САД се повукла

Foto: Tviter

Tasnim, iranska poluzvanična novinska agencija, navela je da se avion EP-3E Aries II koji pripada mornarici Sjedinjenih Država spremao da naruši iranski vazdušni prostor iznad Omanskog mora kada su iranske pomorske snage intervenisale i upozorile letelicu na upad.

Članak nije dao nikakve dodatne detalje o vrsti upozorenja koje su dale iranske pomorske snage, međutim, pomenuto je da je američki avion na kraju popustio i vratio se u međunarodni vazdušni prostor.

Centralna komanda Sjedinjenih Država, koja nadgleda sve vojne operacije na Bliskom istoku, nije objavila nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa incidentom.

Iran i Sjedinjene Države su se ranije sukobljavale oko aviona koji narušavaju iranski vazdušni prostor. Na primer, 2019. godine, iranske snage su oborile dron američke mornarice RQ-4A Global Hawk za velike visine, dalekog dometa (HALE) koristeći raketu zemlja-vazduh iznad Ormuskog moreuza.

U decembru 2011. Iran je tvrdio da je oborio američki stelt dron RQ-170 Sentinel, za koji je rekao da je narušio njegov vazdušni prostor.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Poslednji incident dogodio se kada su tenzije između Irana i SAD na vrhuncu svih vremena. Iran se suočava sa oštrim kritikama međunarodne zajednice zbog navodnog davanja dronova kamikaza za podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Sjedinjene Države su uvele oštre sankcije Iranu koje su posebno usmerene na iransku industriju dronova. Američka vlada veruje da su ovi dronovi korišćeni za napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini u ratu koji je u toku.

Iran je priznao da je poslao dronove Rusiji, ali tvrdi da je to učinio pre nego što su ruski tenkovi prešli ukrajinsku granicu u februaru 2022.


IRAN GAĐA AMERIČKE BAZE

Tenzije između Vašingtona i Teherana su značajno eskalirale nakon što su obaveštajni zvaničnici obavestili da je iranski dron samoubica napao američku vojnu bazu u Siriji.

Kao odgovor na napad dronom na koalicionu bazu koji je rezultirao smrću američkog izvođača, američka vojska je prošlog meseca pokrenula niz ciljanih vazdušnih udara u Siriji, ubivši, kako se navodi, osam Iranaca.

Iran je više puta izjavljivao svoje namere da protera Sjedinjene Države iz regiona, koji obuhvata Irak, Siriju i region Persijskog zaliva.

Poslednjih meseci, američka i britanska mornarica presrele su više brodova bez zastave u Omanskom zalivu i Arapskom moru. Ovi brodovi su navodno prevozili oružje za Huti pobunjenike u Jemenu.


EP-3E ARIES II

EP-3E Aries II je osmatrački avion koji koristi američka mornarica za prikupljanje obaveštajnih podataka i izviđačke misije. Opremljen je nizom naprednih senzora, kamera i komunikacione opreme, koji mu omogućavaju prikupljanje obaveštajnih podataka sa udaljenosti.

EP-3E Aries II je dragocena imovina za američku vojsku, koja pruža mogućnosti elektronskog izviđanja u realnom vremenu za niz misija kao što su ciljanje, suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane i udarne borbe.

EP-3E Aries II je opremljen naprednim prijemnicima i antenama za otkrivanje i analizu komunikacionih i radarskih signala iz dubine neprijateljske teritorije, pružajući kritične informacije za vojne operacije.

EP-3E Aries II je napravljen na bazi aviona P-3 Orion. EP-3E Aries II ima domet od preko 3.000 nautičkih milja i može ostati u letu više od 12 sati.

Međutim, ima ograničenje maksimalne visine od 27.000 stopa, što je niže od aviona RC-135, čime se ograničavaju njegove mogućnosti pokrivanja cilja. Avion pokreću četiri turboelisna motora Alison T56-A-14.

Prema američkoj mornarici, „posada spaja prikupljene obaveštajne i on-bord podatke i predaje saradničke informacije za direktno upozorenje na pretnje, indikacije i upozorenja, informacionu dominaciju, situaciji u borbenom prostoru, suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane, uništavanje neprijateljske protivvazdušne odbrane, protivvazdušnog i protivpodmorničkog ratovanja.”

U aprilu 2001. godine, osmatrački avion američke mornarice EP-3E Aries II bio je uključen u sudar u vazduhu sa kineskim borbenim avionom J-8-2. Incident se dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora i rezultirao je smrću kineskog pilota i hitnim sletanjem EP-3E Aries II na kinesko ostrvo Hainan.

Kineske vlasti pritvorile su 24 člana posade EP-3E Aries II na 11 dana i podvrgle ih intenzivnom ispitivanju i propagandnim naporima kineske vlade. Incident je izazvao diplomatsku krizu između Sjedinjenih Država i Kine i naglasio tenzije oko američkih nadzornih operacija u blizini kineskih granica.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024