RUSIJA "MENJA TAKTIKU" ZA NAPAD NA UKRAJINU: Stručnjak kaže da su se udari raketama dugog dometa znatno smanjili

P. Z. S. /eurasiantimes.com

03. 04. 2023. u 21:00

OLEG Ždanov, ukrajinski vojni analitičar, tvrdio je da je njegova nacionalni vojska primetila promenu ruske taktike raketnih napada, verovatno zbog smanjenog broja dostupnih raketa.

РУСИЈА МЕЊА ТАКТИКУ ЗА НАПАД НА УКРАЈИНУ: Стручњак каже да су се удари ракетама дугог домета знатно смањили

Foto: Tviter MO Rusije


Ždanov je istakao da su sada preferirani napadi iz blizine, a rakete S-300 koriste se zajedno napadačkim strategijama u okviru frontalnih napada na gradove.

U suštini je dodao da Rusija približila vazdušne napade liniji fronta, a manje raketa je usmereno prema unutrašnjosti zemlje.

Stručnjak za odbranu u Kijevu, koji citirajući ukrajinsku obaveštajnu službu, dodatno je tvrdio da Rusi svakog meseca prave 40 do 50 raketa. Shodno tome, još uvek postoji zabrinutost zbog mogućnosti još jednog velikog raketnog napada.

Budući raketni napad može biti praćen bespilotnim dronama, uključujući dronove kamikaze poput šahid-136, rekao je Ždanov.

Spomenuo je i da je dok je Ukrajinski sistem vazdušne odbrane sposoban da se suprotstavi dronovima, obaranje raketa je mnogo složeniji zadatak.

Međutim, napomenuo je da se očekuje da će sistemi vazdušne odbrane sposobni da se bori od balističkih raketa stići uskoro, što bi trebalo da pojednostavljuje stvari u određenoj meri za Ukrajinu.

Foto Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo

-Ovo bi trebalo stvari učiniti lakšim. Ne kažem da će to rešiti problem, ali to će olakšati stvari, dodao je.

Ukrajinski stručnjak nije izričito odredio naziv sistema vazdušne odbrane koji bi pomogli u suprotstavljanju balističkim raketama. Međutim, možda se odnosi na sistem odbrane Patriot PVO, jer je to dobro poznato oružje koje koriste razne zemlje.

Ukrajina je više puta pozvala Sjedinjene Države da pruže sofisticirani sistem vazdušne odbrane da se zaštiti od potencijalnih ruskih napada. SAD su obećali da će dovesti bateriju patriota u Ukrajinu krajem 2022. godine, a ukrajinske trupe su započele za to obuku u Oklahomi u januaru 2023. godine.

Pentagon je prošle nedelje najavio da je kontingent 65 ukrajinskih vojnika završio obuku na sistemu odbrane Patriot u Sjedinjenim Državama i vratio se u Evropu. Nedavno su da su američki zvaničnici rekli da će obećani sistemi PVO Patriot biti dostavljeni u Ukrajinu u narednim nedeljama.

Sistem Patriot PVO proizvodi Rajteon, američko-vazduhoplovna i odbranbena firma. Prvobitno dizajniran da presreću vazduhoplove na velikim visinama, kasnije je modifikovan, 1980-ih ,da se suprotstavi pretnji nastalih taktičkih balističkih raketa.


Ruski projektili predstavljaju pretnju u Ukrajinu energetsku infrastrukturu. 9. marta Rusija je pokrenula ogroman raketni napad na Ukrajinu, primenjivajući niz projektila i iranski koji proizveli suubilačke suicide.

Napad je rezultirao nizom eksplozija širom ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev. Napadi raketa su takođe uticali na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Ipak, Ukrenergo, ukrajinski operater prenosa električne energije, rekao je da su havarijska ograničenja napajanja u regionima Kijeva, Žitomira i Harkova, zbog štete koju je prouzrokovalo ruski raketni napad 9. marta, uklonjena.

Ukrenergo je tvrdio da trenutno nema ograničenja potrošnje električne energije u Ukrajini. Rusija je započela niz obimnih projektivnih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini početkom oktobra prošle godine.

Cilj ovih napada je, kako se izveštava, onemogućio ukrajincima pristup električnoj energiji i grejanju (toplanama) tokom zimske sezone.

Ukrajinske vlasti su prijavile da je u nizu, preko desetak masovnih raketnih napada, na nekim tačkama oštećeno do 50% energetskog sistema Ukrajine.

Tokom zimske sezone, značajni delovi zemlje su morali da izdrže učestala planirana hitna isključenja, koji su primenjivana da nadoknade deficit u generisanju kapaciteta i da obnavlja stabilnost električnom mrežom.

Međutim, do marta su postojale indikacije da je Rusijo raketiranje po ukrajinskoj infrastrukturi izgubilo zamah. U svakom napadu je bilo manje projektila, a napadi su tokom vremena postajale manje česti.

Ukrajinski stručnjaci sugerisali su da je Rusija mogla da iscrpi rezerve visoko preciznih raketa i da sada mora da sačeka dok ne proizvede više raketa pre nego što pokrene još jedan napad velikog obima.

Pored toga, čini se da je Rusija sve više ovisi o svojim Šahed kamikaza dronovima, koji su iranskog porekla. Ove bespilotne letelice se koriste češće u noćnim napadima na Kijev i druge oblasti Ukrajine.

Pošto je Rusija započela svoje raketne napade, Ukrajina je stekla moderne sisteme vazdušnih odbrane od SAD-a i njenih saveznika. Kao rezultat toga, sposobnost zemlje da gađa i krstareće rakete i dronove kamikaze značajno su se povećali.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!