"DA" ZA FINSKU: Turski parlament se saglasio sa zahtevom Helsinkija za članstvo u NATO

TURSKI parlament ratifikovao je zahtev Finske za članstvo u NATO. Time je uklonjena poslednja prepreka da započnu pregovori o učlanjenju ove zemlje.

ДА ЗА ФИНСКУ: Турски парламент се сагласио са захтевом Хелсинкија за чланство у НАТО

Foto: Profimedia

Pre samo nekoliko dana, saglasnost je dala i Mađarska, dok je preostalih 28 članica Sevetnoatlantske alijanse to učinilo ranije.

Ankara je dala "zeleno svetlo" posle deset meseci neizvesnosti. Ulazak Finske u NATO u turskoj skupštini overen je jednoglasno. Za započinjanje tehničkih pregovora za članstvo potreban je konsenzus svih članica, što je ovim činom ispunjeno.

Finska i Švedska su zajedno zatražile prijem prošle godine, u kontekstu aktuelnog rata u Ukrajini, pravdajući to potrebom za "većom bezbednošću". Švedska je, međutim, i dalje na čekanju, zbog toga što Turska odbija da joj da saglasnost, imajući u vidu da se na tlu ove zemlje nalaze članovi Radničke partije Kurdistana koje potražuje Ankara.

Finska i Švedska žele zajedno da uđu u NATO, bilo je nagoveštaja da bi Helsinki mogao da sačeka Stokholm, ali im se putevi, bar administrativno, u ovom trenutku razdvajaju. Za sada nema naznaka kada bi Turska mogla da se saglasi sa švedskim zahtevom. Ulazak Švedske nije ratifikovala ni mađarska skupština. Šveđani očekuju da se njihova situacija razjasni do samita NATO u Viljnusu u Litvaniji.

Što se tiče Finske, tehnički, prijem bi mogao da usledi vrlo brzo, u roku kraćem od godinu dana, jer je zemlja partner NATO, članica je EU i ispunjava potrebne standarde.

HILjADU TRISTA KILOMETARA NOVIH TENZIJA

FINSKA ima najdužu granicu bilo koje zemlje EU sa Rusijom, dugu čak 1.300 kilometara. Toliko će biti duga linija mogućih novih tenzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)