KIJEV SPREMAN ZA KONTRAOFANZIVU: Formirao osam brigada sa oko 40.000 vojnika

Novosti online

01. 04. 2023. u 00:03

KIJEV je formirao osam brigada koje su spremne za ofanzivne operacije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

КИЈЕВ СПРЕМАН ЗА КОНТРАОФАНЗИВУ: Формирао осам бригада са око 40.000 војника

Foto Tanjug/AP

Kako je ranije saopšteno, te brigade su formirane od pripadnika ukrajinske vojske, policije, kao i pogranične službe.

-Zaključno sa današnjim danom imamo formirano osam brigada i spremni smo za aktivne ofanzivne operacije, rekao je ukrajinski ministar.

Tih osam brigada su nazvane „Ofanzivna garda“, a u njima učestvuju jedinice „Uragan“, „Krasna kalina“, „Kara-Dag“, „Rubež“, „Spartan“, „Azov“, kao i dve novoformirane – „Čelična granica“ i „Bes“.

Mediji podsećaju da je Kijev u više navrata najavljivao planove o pokretanju kontraofanzive koja bi uključivala i napad na Krim.

Istovremeno, vlasti Krima su sve te inicijative ocenile kao samoubistvo ističući da je „oduzimanje dela teritorije od moćne nuklearne države jednostavno nemoguće“.

Brigada u ratnom sastavu VSU može da ima od 3.000 do 8.000 vojnika (ojačana). Standardna pešadijska (mehanizovana) broji oko 5.000 vojnika.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (2)

AMERI GLEDAJU I NE VERUJU: Nikola Jokić ih je opet sve zapanjio