MONASI UPC MORAJU DA NAPUSTE MANASTIR: Ukrajinski sud odbacio žalbu Kijevsko-pečerske lavre

Novosti online

30. 03. 2023. u 18:27

SUD u Ukrajini odbio je da obustavi iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre dok se razmatra njihova tužba protiv odluke ukrajinskih vlasti da raskinu ugovor o zakupu objekata manastira, navodi se u odluci suda u Kijevu.

МОНАСИ УПЦ МОРАЈУ ДА НАПУСТЕ МАНАСТИР: Украјински суд одбацио жалбу Кијевско-печерске лавре

Foto: Profimedia

Jedan broj ukrajinskih sudija koji ne žele da učestvuju u razmatranju tužbe Kijevsko-pečerske lavre o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu manastira sa njom, odustao je od slučaja, rekao je savetnik patrijarha moskovskog i cele Rusije u oblasti spoljnih crkvenih odnosa, protojerej Nikolaj Balašov.

-Nekoliko sudija se povlači, ne želeći ili se plašeći da učestvuje u razmatranju ovog slučaja, rekao je on na konferenciji za novinare o situaciji oko Kijevsko-Pečerske lavre u kompaniji „Rusija sevodnja“.

Eskalacija krize oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obaveštenjem Ukrajinske pravoslavne crkve od Ministarstva kulture Ukrajine da se jednostrano raskida ugovor o zakupu manastira, monasi su morali da napuste Lavru 29. marta.

Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao je da monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku PCU.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna