ŠOLCOVA VOJSKA "GOLA I BOSA" Ranjivi Nemci - nema šta im ne nedostaje, a treba im mnogo vremena i novca da se oporave

Novosti Onlajn

18. 03. 2023. u 18:07

NEMA čega im ne nedostaje, upozorila je u Bundestagu poslanica Eva Högl (SPD), podnoseći redovni godišnji izveštaj o stanju u nemačkoj vojsci. Pre godinu, nakon ruske invazije na Ukrajinu, kancelar Olaf Šolc obećao je "Zeitwende" i 100 milijardi ulaganja u Bundesver.

ШОЛЦОВА ВОЈСКА ГОЛА И БОСА Рањиви Немци - нема шта им не недостаје, а треба им много времена и новца да се опораве

Foto Tanjug/AP

Stanje nemačke vojske je, međutim, toliko loše da tu ni novac ne pomaže, ili barem ne u kratkom roku. 

Jadno da jadnije biti ne može

Od toplih gaća vojnika do samohodnih haubica - oprema ili nedostaje, ili je u jadnom stanju. Kasarne su pune plesni i začepljeni cevi: previše ih je u jadnom stanju, u većini slučajeva ništa nisu popravili od prethodnog godišnjeg izveštaja istakla je Högl predstavljajući u utorak pred Bundestagom svoje nalaze o situaciji u nemačkoj vojsci.

Ministar obrane Boris Pistorius nedavno je priznao da vojska ne bi bila sposobna obraniti zemlju.

- I da, naši vojnici to znaju i vide jednako - izjavila je  Eva Högl.

Opšta zapuštenost, nedostatak ljudstva, dotrajala i nepostojeća oprema, najkraća je dijagnoza. Zato obećanih 100 milijardi evra teško da će biti dovoljno da se nedostaci dugoročno poprave - upozorila je ona.

Verovatno će za to biti potrebno tri puta više, odnosno 300 milijardi evra. Sistem je trom: prošle godine im još nije stigao niti jedan cent iz posebnog fonda od 100 milijardi koje je obećao kancelar Šolc.

Kao primer kako stvari ne funkcionišu poslanica SPD navela je mornarički bazen u Eckernfördeu za obuku ronilaca: radovi na obnovi počeli su u julu 2010. i krajem prošle godine (na šta se odnosi izveštaj)  još nisu završili. Bazen pušta vodu, inženjerski ured je bankrotirao, postupci javne nabave zaključuju se bez uspeha, građevinske kompanije nemaju dovoljno ljudi. Bazen bi trebalo da bude završen sledeće godine, nakon 14 godina - verovatno.

Treba im 50 godina...

Poslanica Högl prošlog je marta posetila dve kasarne u Idar-Obersteinu u saveznoj državi Porajnje-Falačka. Čak 85 odsto prvog objekta zahtevalo je renoviranje: krovovi i prozori propuštaju, cevi pucaju, sanitarni čvorovi su neupotrebljivi, a spavaonice u neprihvatljivom stanju. Plafon od 2018. preti urušavanjem. Prvi građevinski radovi trebali su početi 2019., ali nisu. Radi dogovora o obnovi organizovan je sastanak s predstavnicima čak 35 različitih ureda koji u to moraju biti uključeni. U idealnim uslovima kasarna bi mogla biti obnovljena 2042., dakle za nešto manje od 20 godina, prenela je poslanica SPD u Bundestagu. 

U susednoj kasarni Klotzberg zid preti urušavanjem pa su ga poduprli vrećama peska. Obnova kanalizacije počela je 2015., a bude li sve išlo prema planu, bit će dovršena 2027.

I to nije incident, prenosi Špigl. 

Pripremajući izveštaj o stanju u vojsci, Högl je prošlog maja posetila Institut za mikrobiologiju na Medicinskoj akademiji u Minhenu. Zaposleni u laboratoriju koriste 28 godina star printer za štampanje rezultata, čije trake peru ručno.

- S obzirom na ukupnu svotu od 50 milijardi evra, trebalo bi oko 50 godina da se samo sadašnja infrastruktura Bundesvera potpuno ne modernizuje -  zaključuje Eva Högl.

Nije reč samo o novcu

I odobreni novac sporo se povlači, građevinski se radovi izvode vrlo sporo. Ministarstvo obrane od 2016. svake godine ne uspeva potrošiti milijardu evra odobrenog proračuna. Nemačkoj nedostaje građevinskih radnika, ali i vojnika. Poslanica sumnja da će Bundesver ispuniti cilj o angažmanu 203.000 vojnika do 2031. Prošle godine na brojnom stanju ih je bilo 183.051, što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu.

Nedostatak osoblja mogao bi se umanjiti pojačanim zapošljavanjem žena, ali se dame ne javljaju. Zakon o ravnopravnosti propisuje žensku kvotu od 15 odsto, ali je pripadnica lepšeg pola u Bundesveru  samo 9,5 odsto. U 2019. godini javilo im se 9.200 žena, lani još manje, samo 7800. 

Da sve bude gore, nema ni dovoljno pancirki za žene vojnike, drški pištolja prilagođenih manjoj ženskoj ruci, ženskih košulja i pantalona...  S grudnjacima je problem to što su loše kvalitete, a za vojnu trudničku odeću rok isporuke je od šest do osam meseci - pa će žene neretko pre roditi, nego dobiti prikladnu uniformu - istaknla je Högl u Bundestagu.

BONUS VIDEO: DEMONSTRACIJA SILE - Vojne vežbe NATO snaga u Nemačkoj

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UHAPŠEN NAPADAČ: Muškarac koji je pretio eksplozivom u iranskom konzulatu u Parizu lišen slobode (FOTO)