RUSKI VOJNI PILOT O RUŠENJU AMERIČKOG DRONA: Suhoj zbunio "ripera" iznad Crnog mora (FOTO/VIDEO)

Branko VLAHOVIĆ

17. 03. 2023. u 10:33

UGLEDNI ruski bivši piloti objasnili su zbog čega je pao u Crno more američki udarni i špijunski dron "riper" iako protiv njega nije primenjeno nikakvo oružje. Vojni pilot i član čuvene grupe "Striži" Dmitrij Koposov objašnjava da, ako dva aviona lete blizu, onaj teži i brži može da manevrom stvori turbulentnu situaciju, pa da lakši i sporiji izgubi kontrolu i prevrne se.

РУСКИ ВОЈНИ ПИЛОТ О РУШЕЊУ АМЕРИЧКОГ ДРОНА: Сухој збунио рипера изнад Црног мора (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Jutjub/U.S. European Command/Veronika Volkova

Ruski Su-27 je mnogo teži i brži od drona "riper" i može da naglim, brzim manevrom stvori takvu turbulenciju da operatori ne mogu da izvuku bespilotnu letelicu iz tog "vrtloga".

Američki dron je imao isključene transpondere koji inače šalju signal dispečerima da vide na radaru gde se nalazi letelica, pa da Rusi teže primete "riper". Ako avion, ili takav dron, leti nad neutralnim vodama, mora imati upaljene transpondere. Zato su ruski avioni i poleteli da vide o kakvoj se letelici radi.

Zaslužni vojni pilot general-major Vladimir Popov objašnjava da su ruski piloti mogli proći "riperu" dosta blizu, na 10 do 15 metara iznad njega. Naravno da su mogli da uključe "forsaž", odnosno pojačan rad motora, a pre toga su ispraznili deo goriva. Posle toga motor "ripera" je mogao zaštekati.

Na američki protest što je ruski avion prosuo gorivo na dron portparol Kremlja je rekao da "riper" nije leteo blizu Krima ne bi se sada govorilo o "ekologiji". Američki dron je, inače, pao na oko 60 kilometara od Krimskog poluostrva, jugozapadno od Sevastopolja.

Ruski pukovnik Dmitrij Koposov kaže da bi bilo dobro ako bi pronašli ostatke tog drona kako bi analizirali njegovu memoriju sa poslednjeg leta. U Moskvi govore da je moguće da je "riper" imao uređaj za samolikvidaciju "pameti" drona. Koordinator za komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je u sredu za američke medije da dron nije pronađen i da "nije siguran" da će SAD moći da ga povrate.

Tokom telefonskog razgovora ministara odbrane Rusije i SAD, Sergej Šojgu je rekao Lojdu Ostinu da let američkih dronova u blizini Krima ima karakter provokacije. Posle razgovora sa Šojguom, Ostin je kazao da velike zemlje treba da budu primer otvorenosti razgovora. Mada nije konkretizovao o čemu je govorio sa Šojguom, Ostin je rekao da se SAD ozbiljno odnose prema riziku eskalacije oko Ukrajine.

PRVA PROBA U BOMBARDOVANjU SRBIJE

BESPILOTNE letelice su u SAD u redovnoj upotrebi od sredine devedesetih godina prošlog veka, kada je "riperov" prethodnik, "predator", raspoređen kao podrška NATO napadima u Srbiji. Tokom ratova u Iraku i Avganistanu, "predator" je naneo veliki broj civilnih žrtava u takozvanim "preciznim udarima". Od 2017. godine ga je zamenio "riper", postavši primarna bespilotna letelica, a od tada se njihova upotreba toliko raširila da su američke vazduhoplovne snage imale više poslova za operatere dronova, nego bilo koji drugi tip pilota.

"Riperi", koje su SAD rasporedile u regionu Crnog mora, koriste za nadzor. Međutim, prošle godine američki mediji su izvestili da SAD razmatraju prodaju starijih dronova "riper" Ukrajini. Zabrinutost oko transfera osetljive tehnologije i opasnosti da neki budu oboreni doveli su do zamrzavanja razgovora. SAD su najveći kupac dronova "riper", a imaju ih i Francuska, Italija, Španija, Indija, Japan i Holandija. Pakistan i Turska razvili su sopstvene programe. Kina je počela da snabdeva bespilotnim letelicama UAE, Egipat, Nigeriju, Saudijsku Arabiju, Irak. (D. D. S.)

VOJSKA SAD OBJAVILA SNIMAK PADA

EVROPSKA komanda Oružanih snaga SAD objavila je snimak koji navodno pokazuje trenutak pre pada američkog drona u Crno more, odnosno momenat u kome je bespilotna letelica iz SAD zasuta oblakom goriva iz ruskog borbenog aviona SU-27. Video koji je, kako se tvrdi, snimio dron MKu-9 kamerom na donjoj strani prikazuje dva različita prolaza aviona u kojima je poprskan dron, a zatim se komunikacija sa bespilotnom letelicom gubi.

KIJEVU DAJU SOVJETSKE STARUDIJE SA ISTOKA EVROPE

BIVŠE članice Varšavskog pakta pokazaće darežljivost tako što će Ukrajini pokloniti avione proizvedene u vreme SSSR-a i koji su bili planirani za staro gvožđe ili muzeje. Slovačka je potvrdila da će predati svoje avione "mig 29" koji se nalaze u bazi Sljač, i nisu u voznom stanju.

Razočaran što mu Zapad nije hteo dati moderne avione, predsednik Vladimir Zelenski je na sastanku EU u Briselu zamolio novog slovačkog premijera Hegera da Ukrajini daju svoje "migove 29" na što je dobio pozitivan odgovor. Kasnije su opozicione partije pokušale da blokiraju taj dogovor, jer Slovačka ima privremenu vladu.

U Bratislavi priznaju da su ih nagovorili da pošalju stare "migove" Ukrajini i Poljaci. Slovačka ima 11 lovaca "mig 29" od kojih 10 mogu da predaju Ukrajini, a jedan će otići u muzej. Ministar odbrane Slovačke je rekao da se ti avioni ne koriste i da već nekoliko godina za tu vrstu letelica ne obučavaju pilote.

U Kijevu su se više obradovali "migovima" koje je obećao poljski premijer Mateuš Moravecki, jer su prilagođeni da koriste rakete koje koriste avioni članica NATO. U Varšavi tvrde da će te avione isporučiti Kijevu najkasnije kroz 45 dana. Ranije su Poljska i Slovačka slale Ukrajini rezervne delove za sovjetske modele aviona i helikoptera.

Mateuš Moravjecki / Foto AP

Češka je saopštila da neće slati svoje avione L-159, jer ne odgovaraju potrebama Ukrajine.

Istovremeno, u SAD grupa kongresmena lobira da Pentagon da Kijevu avione F-16. Do sada je Bela kuća kategorično bila protiv slanja aviona F-16 Ukrajini obrazlažući to dugačkom obukom pilota, nedostatkom adekvatnih aerodroma, potrebne infrastrukture i servisa.

U Kijevu sve češće kritikuju otvoreno Zapad pa je predsednik Zelenski izjavio da neke zemlje pomažu Ukrajini samo reda radi.

- Javno podržavaju Ukrajinu, naš suverenitet, čak nam i šalju nekakvu pomoć, ali to čine samo reda radi. Na drugoj strani zaobilaze sankcije i povećavaju razmenu sa Rusijom u odnosu na period do rata. Među njima su i neke članice EU i NATO - kazao je Zelenski.

Novinari kažu da je Zelenski mislio pre svega na Mađarsku, Austriju, Italiju i Kipar. Ali, trgovinsku razmenu sa Rusijom su povećale i SAD i Velika Britanija, kao i baltičke zemlje. Naravno da Zelenski javno ne sme da kritikuje glavne saveznike koji sede u Vašingtonu i Londonu. Zelenski smatra da zapadne zemlje moraju da pomažu vojno i ekonomski Ukrajinu, jer ih ona brani od Rusije.

UMESTO MOLDAVSKOG - RUMUNSKI!

PARLAMENT Moldavije odobrio je preimenovanje nacionalnog jezika iz moldavskog u rumunski. Inicijativu za promenu imena jezika podnela je vladajuća stranka Akcija i solidarnost. Ustavni sud je predložio promenu imena jezika još 2013. godine. Izraz "moldavski jezik" zamenjuje se izrazom "rumunski jezik". Reči "državni jezik", "službeni jezik" i "maternji jezik" zamenjuju se rečima "rumunski".

GRUPA AVGANISTANACA

OSNIVAČ privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin tvrdi da u njegovim artiljerijskim jedinicama ratuju zajedno sa Rusima i vojnici iz Avganistana. Oni su tokom boravka Amerikanaca u Avganistanu obučeni da koriste haubice M-777 i protivtenkovske komplekse "dževelin". Oni zarobljenim "dževelinima" gađaju ukrajinske tenkove i oklopna vozila. Rusi su zarobili i jedan broj američkih haubica M-777.

UN: BEZ DOKAZA O GENOCIDU

SPECIJALNA istražna komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da nije pronašla dokaze da je Rusija počinila genocid u Ukrajini, ali da su registrovana brojna kršenje ljudskih prava. Šef komisije Erik Mose rekao je novinarima da je njegov tim pratio dokaze i da je "bilo nekih aspekata koji bi mogli da pokrenu pitanja o mogućem genocidu", prenosi Rojters. U izveštaju se navodi da je Rusija počinila brojne zločine u Ukrajini kao što su ubistva civila, mučenje i deportacija dece. Rusija je demantovala sve optužbe. (A. V. V.)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)