"BRANIĆEMO VERU, MAKAR ME STRELJALI": Iguman Kijevske lavre stao u odbranu svetinje

Novosti online

13. 03. 2023. u 17:20

BRANIĆEMO veru, makar me streljali, izjavio je iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel (Lebed), komentarišući odluku vlasti da protera monahe Ukrajinske pravoslavne crkve iz Lavre.

БРАНИЋЕМО ВЕРУ, МАКАР МЕ СТРЕЉАЛИ: Игуман Кијевске лавре стао у одбрану светиње

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

- Danas je naša Crkva potresena tužnim događajima. Verovatno Apokalipsa počinje od Ukrajine, jer su ovde velike svetinje, Kijev se naziva drugim Jerusalimom, sva naša Sveta Rusija, Ukrajina i drugi gradovi pokriveni su moštima svetaca -  rekao je iguman.

Mitropolit Pavle je pozvao vernike da ne stoje po strani i svim pravnim sredstvima brane Kijevo-Pečersku lavru.

- Moramo da branimo svoju veru, ne smemo da sramotimo Crkvu, makar me streljali. Ne bojim se smrti. Nismo za nerede, za revolucije, molimo se kako su nas učili - rekao je on.

- Danas je glavno poraziti episkope – nema episkopa, nema Crkve. A ko to radi? Ljudi koji ne poštuju zakone, koji nemaju veze sa Bogom - zaključio je mitropolit.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril se 11. marta obratio religioznim liderima i međunarodnim delatnicima s porukom o situaciji u Kijevsko-pečerskoj lavri, navodeći da je cilj ukrajinskih činovnika progon monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i ocenio da je reč o represivnim merama. Patrijarh se, pored ostalih, obratio i papi Franji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE "DEMOKRATSKA EVROPA" ODNOSI PREMA LjUDIMA - Uznemirujući snimak širi se mrežama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)